Meest recente artikelen

Mag je alcohol gebruiken in een gerecht voor kinderen?

Goeie vraag

Mag je alcohol gebruiken in een gerecht voor kinderen? Artikel

Heerlijk gerechtje met alcohol erin op 't menu, maar ook kindjes op bezoek? Wij vertellen je of je die saus ook aan hen mag serveren.

Dacht jij ook dat alcohol verdwijnt als het verhit wordt? Onderzoek toont aan dat het alcoholpercentage daalt, maar nooit volledig verdwijnt. Wanneer die scheut wijn 2 uur kan sudderen, zou 90 procent van de alcohol verdwenen zijn. Bij kort verhitten blijft er nog zo'n 40 procent over. Alles hangt dus af van hoelang je gerecht verhit wordt.

Geen verhitting

Wanneer het gerecht niet verwarmd is, zoals bij tiramisu, geef je het beter niet aan je kids. De alcohol heeft dan logischerwijs niet de kans om te verdampen. Vaak is de alcohol maar een smaakmaker en kan je 'm vervangen door iets anders of zelfs helemaal weglaten.

Korte verhitting

Bevat je gerecht alcohol, maar staat het niet zo lang op het vuur? Bekijk dan hoeveel je ervan gebruikt hebt en hoeveel elke gast zal opeten. Een kind van twaalf kan gerust een spaghettisausje met wat rode wijn erin verdragen, maar een vierjarige schotel je beter iets anders voor.

Lange verhitting

Als een gerecht heel lang moet sudderen (denk aan stoofvlees met een bruin biertje erin), zal het grootste deel van de alcohol verdampen. Niet alles zal verdwenen zijn, maar de hoeveelheid is zodanig verwaarloosbaar, dat een kind er echt geen last van zal hebben. Natuurlijk ken jij je eigen kroost het beste: als je denkt dat het (nog) niet zo'n goed idee is, maak dan een portie zonder alcohol klaar voor hen.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen