Meest recente artikelen

Waarom je altijd zout in het kookwater van je pasta moet doen

Eentje om te onthouden

  • Deel dit artikel:
Waarom je altijd zout in het kookwater van je pasta moet doen Artikel

Zout in het kookwater van je pasta doen, dat mag je nooit ofte nimmer vergeten. Waarom dat precies het geval is, leggen we je graag uit in dit artikel.

Zorgt het voor een snellere garing?

Je hoort weleens dat je zout aan het kookwater van je pasta moet toevoegen omdat dat de gaartijd zou inkorten. De theorie daarachter is dat zout water een hoger kookpunt heeft, waardoor je pasta dus sneller gaar zou zijn. Maar om dat effect te bereiken, zou je meer zout dan water nodig hebben. Onzin, dus: die paar grammetjes zout zullen het verschil niet maken.

Waarom is het dan wel nodig?

Zout in het kookwater van je pasta zal er dus niet voor zorgen dat je sneller aan tafel kunt, maar ‘t heeft wel een andere functie. Het zout in het water brengt je pasta namelijk op smaak. Dat kan écht het verschil maken tussen een flauw en een heerlijk bord. Je brengt niet enkel de pasta zélf op smaak, je doet dat bovendien al helemaal in het begin van het kookproces. Daardoor zal je spaghetti, tagliatelle, macaroni, … op het einde een veel diepere en meer gelaagde smaak hebben.

Hoeveel (en welk) zout moet ik gebruiken?

Chef-koks raden aan om je pastawater ‘zo zout als de zee’ te maken. Wat dat concreet betekent? Wij hanteren de volgende regel: voor elke 500 gram pasta mag je een stevige eetlepel zout toevoegen. Elke soort zout is prima: je hoeft er echt niet je duurste fleur de sel voor boven te halen. Vermijd wel jodiumhoudend (gejodeerd) zout: dat kan je pasta een metaalachtige smaak geven.

Probeer het uit met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen