Meest recente artikelen

Wat je nog niet wist over koffie

Nog een kopje?

Wat je nog niet wist over koffie Artikel

Ooit was er het koffietje en daarmee basta. Nu zijn er latte’s, cappuccino’s en americano’s. Maar wat is het verschil?

De grootste koffieleuten ter wereld?

De Finnen! Jaarlijks draaien ze er zo'n 12 kg koffie per persoon door. De gemiddelde Belg houdt het op de helft.

Mmmm, met melk

Koffie verkeerd, caffè latte of cappuccino? Het verschil zit 'm in de basis. Koffie verkeerd bestaat voor de helft uit gewone (filter)koffie waaraan warme melk wordt toegevoegd. Een latte wordt net zo bereid, maar met espresso. Die heeft dus een intensere mokkasmaak. Dol op een schuimlaagje? Kies dan een cappuccino, een espresso die met 1/3 warme en 1/3 gestoomde melk wordt geserveerd. Of een latte macchiato: 'melk met vlekjes' lukt enkel als het espressoshot over opgeschuimde melk wordt geschonken.

Krachtig goedje, die cafeïne

  • Is het ongezond? Volgens de Hoge Gezondheidsraad richt 400 mg cafeïne (zo'n 4 kopjes) per dag geen onheil aan. Steeds meer studies wijzen zelfs op de voordelen van koffie. Een kopje af en toe beschermt je spieren en bloedvaten en vermindert het risico op diabetes (type 2), levercirrose, Alzheimer, Parkinson, depressie… Goed nieuws dus voor de matige gebruiker! Al gaat het wel om de pure stuff, zonder melk en zonder suiker.
  • Je laatste kopje? Drink je best lang voor je bedtijd. Het oppeppende effect van cafeïne is pas na drie uur uitgewerkt.
  • Beter cafeïnevrij? Een kopje deca bevat nog steeds 2 tot 4 mg cafeïne. Koffiebonen zitten er immers vol van. Ze ondergaan een ingewikkeld extractieprocédé, maar helemaal verdwijnt de stof nooit. Toch is deca een veilig alternatief voor wie zwanger is of borstvoeding geeft.

Leve de barista!

Tegenwoordig zie je overal barista's. Die doen meer dan koffie zetten: het zijn de sommeliers van het zwarte goud. Een barista (letterlijk 'barman' in het Italiaans) beheerst de espressomachine als geen ander en weet alles over koffie. Intussen kun je op heel wat plaatsen een baristaopleiding volgen. En jaarlijks worden kampioenschappen gehouden waar professionele barista's hun koffiekunsten etaleren. Dit jaar won Mangoo, hoofdbarista bij Cuperus Koffie in Antwerpen.

Boontje voor

Koffiebonen zijn niet zwart of bruin, maar groen. Van alle soorten zijn er slechts twee geschikt om koffie te zetten: Arabica en Robusta. De eerste is de mildste en de duurste. Ze wordt vooral gebruikt voor slow coffee, terwijl de stevigere Robusta het uitstekend in (espresso)blends doet.

Koffie of wijn, wie wint?

Koffie bevat meer aroma's dan wijn. In de meeste wijnen kun je zo'n 400 aroma's onderscheiden, koffie bevat er met gemak dubbel zoveel.

Graag traag

Geen koffiebar die 'm niet in huis heeft: de slow coffee. Die is populair sinds blijkt dat de snelle espressomanier (de koffie wordt onder druk gestoomd in zo'n 25 seconden) niet voor elke koffiesoort werkt. Zo'n slow brew is echter niks nieuws: het is met de hand opgegoten filterkoffie die alle tijd krijgt om z'n frisse en spannende smaken te ontvouwen.

Straffer, strafst

Espresso, lastig voor je maag? Integendeel! Een kop filterkoffie bevat meer cafeïne en vormt dus een grotere uitdaging. In een espresso zit wel meer cafestol en die duwt je cholesterolgehalte de hoogte in.

Voor mij alleen koffie op dagen die eindigen op g

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen