Meest recente artikelen

9 interessante weetjes over eieren

Dit moet je weten over eieren

9 interessante weetjes over eieren Artikel

Het is bijna Pasen, de winkels liggen al weken vol met chocolade-eieren en hardgekookte eitjes worden alvast beschilderd. Hét moment voor wat weetjes over dat ei!

Wist je dat …

  • … het 24 tot 26 uur duurt voordat een ei klaar is om gelegd te worden door de kip? Elke dag eentje is dus een prima gemiddelde voor jouw kippen.
  • … de meeste eieren ovaal zijn? Maar uilen leggen er ronde.
  • … de schaal van een ei erg sterk is? Een kippenei kan een gewicht tot 4 kilo dragen, een struisvogelei zelfs het gewicht van een volwassen persoon!
  • … kuikens een speciale tand hebben om het ei te breken? Na de geboorte valt deze tand vanzelf uit.
  • … de kiwi in verhouding het grootste ei legt van alle vogels? De vogel zelf weegt amper 1.7 kilo, maar legt wel een ei van 450 gram. Het uitbroeden duurt dan ook 2 maanden.
  • er verschillende maten eieren zijn? Je hebt maat S voor eieren onder 53 gram, M voor eieren tussen 53 en 63 gram, L voor eieren van 63 tot 73 gram en XL geldt voor eieren van meer dan 73 gram.
  • … de dooier van een ei geler zal zijn als de kip geel voedsel zoals maïs heeft gegeten?
  • …de traditie om paaseitjes te rapen al sinds 3 eeuwen voor Christus bestaat? Toen werden al eieren beschilderd. Het ei stond symbool voor het nieuwe leven en om die kracht over te brengen op de akkers, werden geschilderde eieren neergelegd of ingegraven. Kinderen gingen de akkers op om ze te zoeken.
  • … je eitjes ook kunt kleuren met natuurlijke kleurstoffen? Hiervoor leg je ze in een pan met water. Voeg een lepel azijn toe en de natuurlijke kleurstof die je wilt gebruiken. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken. Laat dan de eieren afkoelen. Enkele kleurstoffen die je kunt gebruiken zijn bessensap voor rode eitjes, een schep koffie voor bruine eieren of spinazie voor groene eieren.

Probeer deze recepten met ei

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen