Meest recente artikelen

Zo weet je wanneer fruit rijp is

Lekker vers en gezond!

Zo weet je wanneer fruit rijp is How to's

Het is niet altijd even makkelijk in te schatten welk fruit rijp genoeg is om te kunnen eten, maar gelukkig zijn daar enkele trucjes voor. Dankzij onze tips zal jij voortaan steeds het juiste fruit kiezen in de supermarkt!

1. Aardbeien

Een rijpe aardbei is volledig rood. Ook rondom het kroontje. Daarnaast moet ze een lekkere, zoete geur hebben.

2. Perzik

Om te weten of een perzik rijp is, druk je ze best lichtjes in. Voelt ze zacht aan en beweegt ze niet teveel mee? Dan is ze goed! Let ook op de kleur en de geur. Een rijpe perzik kleurt rood en geel en ruikt zoals ze (hopelijk) zal smaken: heerlijk zoet.

3. Meloen

Watermeloenen horen hol te klinken als je op de schil klopt. Bovendien moeten ze zwaar aanvoelen en lichtzoet ruiken. Als er een gele of lichte vlek op de onderkant zit, mag je zeker zijn dat hij rijp is. Ook galiameloen en cantaloupes moeten zwaar aanvoelen. Als ze rijp zijn, ruiken deze meloenen ietsje zoeter dan een watermeloen.

4. Peren

Peren zijn rijp wanneer ze een paar bruine vlekjes op hun schil hebben. Ze moeten ietwat zacht aanvoelen en lichtzoet ruiken. Als ze hard zijn en je ze niet kunt ruiken, kun je best nog even wachten met ze op te eten.

5. Ananas

Een rijpe ananas voelt zwaar aan, ruikt zoet en is goudbruin van kleur. Ruikt hij een beetje naar azijn? Dan is hij overrijp en koop je 'm best niet. Ook aan de bladeren kun je zien of de vrucht rijp is: pak een van de middelste bladeren van het kroontje vast en trek hier zachtjes aan. Als het blad loslaat, is de ananas perfect rijp.

6. Mango

Niet alle mango's kleuren wanneer ze rijp zijn. De enige manier om erachter te komen of een mango rijp is, is door te voelen. Als de vrucht een beetje meegeeft, is hij klaar om gegeten te worden. Als de mango te zacht aanvoelt, is hij overrijp.

7. Bananen

Een rijpe banaan heeft een paar bruine vlekjes op de schil. Omdat onrijpe – en dus groene of volledig gele – bananen er lekkerder uitzien, worden vooral deze bananen in de winkelrekken gelegd. Geen probleem, zolang je maar weet dat je best een paar dagen wacht met deze te eten.

8. Avocado's

Niet alle avocado's zien er hetzelfde uit wanneer ze rijp zijn: sommige worden donkerpaars of bruin, andere blijven groen. Om te checken of een avocado rijp is, haal je best het korte steeltje aan de bovenkant weg en kijk je welke kleur eronder zit. Als dit bruin is, is de avocado overrijp. Heeft het ronde vlekje een frisse, groene kleur? Dan is hij goed! Er even lichtjes in knijpen, kan ook al een indicatie geven. Als je de schil lichtjes kunt indrukken, is de avocado normaal gezien eetklaar.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen