Meest recente artikelen

Ken jij deze alternatieve zoetstoffen al?

Zin in zoet

Ken jij deze alternatieve zoetstoffen al? Artikel

Wanneer je zin hebt in zoet, hoef je niet noodzakelijk de suikerpot te nemen. Maak kennis met deze alternatieve zoetstoffen, en ontdek wat je er mee maakt.

Stevia

Stevia wordt gewonnen uit een plant en bevat geen calorieën. Het laat wel een bittere nasmaak na. Om dat te compenseren wordt er vaak toch nog wat suiker toegevoegd aan de meeste producten op basis van stevia. Hoewel stevia plantaardig is en aspartaam synthetisch, kun je van stevia ook beter geen massa’s eten. Weet ook dat stevia meer dan honderd keer zoeter is dan normale suiker en je het dus niet zomaar één op één kunt vervangen. Wel handig: stevia kun je makkelijk verhitten.

Acaciahoning

Net zoals normale honing bestaat acaciahoning uit glucose en fructose en verschilt het dus weinig van vloeibare suiker. Honing bevat in vergelijking met suiker wel een kleine hoeveelheid meer gezonde enzymen, mineralen en vitamines. Acaciahoning wordt gemaakt door bijen die hun nectar vooral gevonden hebben in de bloesems van de acaciaboom, een soort vlinderbloem. Daardoor is de honing erg bloemig van smaak. De honing is ook bijzonder licht van kleur en vloeibaar en zou bijna niet kristalliseren. Goed om te weten: de acaciaboom groeit vooral rond de evenaar en de honing moet dus van ver komen. Een lokale (stads)honing kan dus een fijn alternatief zijn.

Palmsuiker

In tegenstelling tot kristalsuiker, die gemaakt wordt van suikerbiet en suikerriet, wordt palmsuiker gemaakt van het sap uit palmbomen. Je vindt deze suiker zowel in vaste als in vloeibare vorm, zoals siroop. Palmsuiker is amper bewerkt en er worden geen chemische producten aan toegevoegd. De suiker is bruin van kleur en smaakt een beetje naar bruine suiker met een karameltoets. Het is dé suiker om te gebruiken in een Aziatische wok of curry.

Kokosbloesemsuiker

Deze suiker wordt gewonnen uit de bloesems van palmbomen. Net zoals palmsuiker bestaat kokosbloesemsuiker voor 90% uit suikers zoals glucose en fructose. De nectar wordt niet verhit, waardoor de aanwezige mineralen niet verloren gaan. Er wordt weleens gezegd dat de glycemische index – de snelheid waarmee suikers opgenomen worden in je bloed – lager is dan bij gewone suiker, maar wellicht is dit verkeerd gemeten, als marketingtruc.

Dadelsiroop

Deze siroop verkrijg je door dadels te mixen met water en die mengeling te laten inkoken tot pasta. Nadien wordt de pasta geperst, gefilterd en verder ingedikt tot de juiste textuur. Net zoals bij appelsiroop zijn de suikers voornamelijk fruitsuikers. Dadelsiroop kies je dus vooral om de smaak. Heel lekker in een Midden-Oosters gerecht of bij een dessert. Ook makkelijk om te maken; dadel-kaneelpasta.

Agavesiroop

Agavesiroop wordt gemaakt met het sap dat door de bladeren van de gelijknamige Mexicaanse plant stroomt. Dat sap wordt ingekookt tot siroop en vaak nog aangelengd met suiker of andere siropen, waardoor het bijzonder zoet smaakt. Let dus goed op de ingrediëntenlijst, want een gezond alternatief is het zeker niet.

Rijstsiroop

Volrijst ingekookt met water, dat is rijstsiroop. In tegenstelling tot vele fruitsiropen bevat rijstsiroop weinig fructose, maar wel maltose, wat een hoge glycemische index heeft. Rijstsiroop wordt vaak gebruikt in Japanse gerechten.

Zùsto

Deze Belgische suikervervanger is redelijk opzienbarend en wordt geruggensteund door de medische en gastronomische wereld. Hij bevat natuurlijke vezels en evenaart de smaak en de textuur van suiker. Daardoor kun je hem ook één op één vervangen, zónder dat je een verschil proeft. Extra leuk: Zùsto bevat 75% minder calorieën.

Maïssiroop

Maïs bevat van nature veel koolhydraten, wat een goede basis vormt voor siroop. Maïssiroop wordt vooral gebruikt in gebak. Het verzacht de textuur en zorgt voor meer volume en luchtigheid. Vooral in de Verenigde Staten is maïssiroop erg populair.

Ahornsiroop

Ahornsiroop of esdoornsiroop wordt gemaakt van sap dat uit de stam van de Noord-Amerikaanse esdoorn wordt getapt. Nadien wordt het sap verhit tot siroop, waardoor het zijn natuurlijke mineralen en vitaminen verliest. Typisch voor ahornsiroop is de lichte karamelsmaak. De siroop is heel lekker op pannenkoeken. Oh, je komt ze ook vaak tegen onder de Engelse benaming: maple syrup.

Wil je deze recepten bewaren?

Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen