Meest recente artikelen

Trend: de Japanse keuken

Big in Japan

Trend: de Japanse keuken Artikel

Welkom in Japan: het land van de rijzende zon, waar de ingrediënten puur, de gerechten eenvoudig en de smaken gewéldig zijn. Konichiwa!

Lotuswortel: award voor de mooiste groente

De lotuswortel is niet alleen mooi, maar ook heerlijk knapperig. De groente groeit onder water als wortel van de heilige lotus en smaakt een beetje naar een wat zoetige aardappel.

Gewokt varkensvlees met lotuswortel en rijst

Trend: de Japanse keuken 1

Tof, die tofu

Tofu wordt gemaakt van soja en waaide over uit Japan als volwaardige vleesvervanger. Aangezien tofu een neutrale smaak heeft, kun je hem het best vooraf marineren.

Groenten met gebraden tofu


Trend: de Japanse keuken 2

Mmm… miso

Miso is een pasta die gemaakt wordt van sojabonen en tot drie soorten gist. De smaak en de kleur verschillen naargelang het fermentatieproces. Japanners zijn dol op misosoep en drinken het vaak 's morgens als verkwikkend drankje. Miso is niet enkel gezond, het vormt ook de ultieme smaakmaker voor soepen, sauzen en marinades.

Misosoep met kip en noedels


Trend: de Japanse keuken 3

Shiitake: duur maar lekker

Deze donkere paddenstoelen groeien in oorsprong op bomen in China en Japan. Ze zijn niet goedkoop, maar wel superlekker. Japanners schrijven er zelfs geneeskrachtige eigenschappen aan toe.

Vispakketje met een shiitakemengsel


Trend: de Japanse keuken 4

Teriyaki, da's een makkie

Met deze Japanse keukentechniek lak je vis of vlees in een marinade van sojasaus, suiker en rijstwijn. Dat zorgt voor een mooie glans en een lichtzoete smaak.

Zalm-teriyaki-satés met rijst

Trend: de Japanse keuken

Gyoza for life

Gyoza is de Japanse versie van de gekende Chinese dumplings. Traditioneel worden gyoza's gestoomd en gebakken waardoor ze bovenaan zacht en onderaan krokant zijn.

Gyoza met spinazie en bamboe


Trend: de Japanse keuken 5

Slurpen van udonnoedels

Noedels vind je in alle vormen en soorten, maar de dikke Japanse noedels op basis van tarwebloem vergeet je niet snel. Ze zijn ideaal als gulzige hap comfortfood.

Trend: de Japanse keuken 6

Matcha made in heaven

Bij matcha worden groene theebladeren gestoomd, gedroogd en verpulverd. Mochi zijn dan weer Japanse kleeftrijscakejes. Lieflijk zacht en ze smelten als vanzelf op je tong.

Vanille-ijs met matcha


Trend: de Japanse keuken 7

Een keertje geen zin om zelf te koken?

3 x Japans in eigen land

  • DIM. Ontdek de ongeëvenaarde sushi van de piepjonge Dimitri Proost. Vrijdagmarkt 7, 2000 Antwerpen.
  • Tanuki. Al meer dan vijfentwintig jaar smul je hier van authentieke teppanyakigerechten. Oude Gentweg 1, 8000 Brugge.
  • Kamo Pure Japanse topgastronomie, met een terechte ster. Waterloosesteenweg 550A, 1050 Elsene.
  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen