Meest recente artikelen

Welke bloem gebruik je voor zandkoekjes: zelfrijzende of gewone?

Belangrijke keuze

Welke bloem gebruik je voor zandkoekjes: zelfrijzende of gewone? Artikel

Zandkoekjes hebben een lekker zachte maar toch knapperige textuur. Niet alleen het bakken zelf maar ook de juiste ingrediënten zijn daarbij van belang. Zoals welke bloem voor zandkoekjes gebruikt wordt, bijvoorbeeld. Neem je het best zelfrijzende of liever gewone bloem?

Koekjes bakken is een wetenschap. De textuur hangt namelijk niet alleen af van hoe lang en op welke temperatuur ze in de oven gaan. Ook andere ingrediënten – de juiste suiker, (echte) boter en natuurlijk de bloem – zijn even belangrijk. Vandaar de vraag: welke bloem is beter voor brood en welke bloem voor zandkoekjes?

Welke bloem geschikt is voor zandkoekjes hangt af van de hoeveelheid gluten in het meel. Bij brood zijn gluten belangrijk om het deeg goed te laten rijzen. Broodbakbloem is gemaakt van harde tarwe en zorgt voor een elastisch deeg. Een koekje moet echter stevig en krokant zijn. Daarvoor gebruik je bloem van zachte tarwe, met minder gluten.

Welke bloem voor zandkoekjes?

Je kunt dus beter gewone bloem of patisseriebloem gebruiken. In het recept voor zandkoekjes wordt bovendien geen bakpoeder gebruikt. De textuur moet immers vast en 'zanderig' blijven. Je gebruikt dan ook beter geen zelfrijzende bloem. Dat is bloem waaraan bakpoeder werd toegevoegd.

Bij andere koekjes wordt er soms bakpoeder of baking soda gebruikt in het recept om ze luchtig te maken. Waarom je ook dan beter geen zelfrijzend bakmeel neemt? De verhouding bloem-bakpoeder ligt daarbij vast, namelijk 30 gram bakpoeder op 1 kg bloem. Je kan dus niet meer of minder bakpoeder toevoegen volgens het recept.

Zin om zelf zandkoekjes te bakken?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen