Meest recente artikelen

Zakt je cake in na het bakken? Dit kunnen de oorzaken zijn

Van een dipje gesproken

Zakt je cake in na het bakken? Dit kunnen de oorzaken zijn Artikel

Wat een teleurstelling: je cake die inzakt nadat hij in de oven mooi gerezen is. Hieronder vind je enkele mogelijke oorzaken, zodat je 't in de toekomst hopelijk nooit meer meemaakt.

Je cake zakt in, hoewel hij in de oven wel netjes gerezen was: frustrerend, toch? Wij vertellen je wat aan de basis kan liggen.

Help, de cake zakt in! Dit zijn de boosdoeners

1. Je hebt het beslag te luchtig geklopt

Je cake valt in hoewel je het beslag net lekker luchtig hebt gemaakt: verwarrend!

Een luchtig beslag is inderdaad een voorwaarde voor een cake die mooi rijst, maar als je het beslag té luchtig klopt, kan de cake te snel omhoog komen en valt hij daarna als een kaartenhuisje in elkaar. Ook te veel bakpoeder gebruiken kan dit gevolg hebben. In dit artikel lees je er meer over.

2. Het beslag was te nat

Een te vochtig beslag is een andere oorzaak voor een invallende cake. En daarvoor hoef je niet eens een fout te maken bij het volgen van je recept! Eieren die groter zijn dan gemiddeld, sappig fruit in de vulling of zelfs een vochtige omgeving zijn allemaal mogelijke redenen.

3. Je hebt de ovendeur te snel geopend

Je cake zakt in nadat je hebt gecheckt of hij wel goed aan het rijzen was? Da's een klassieker. Een goed rijsproces heeft veel hitte nodig, en als je de ovendeur opent, verstoor je uiteraard de temperatuur.

Probeer je ovendeur pas aan het einde van het bakproces te openen, of wanneer de cake al een kleurtje heeft gekregen.

4. Je hebt de cake niet lang genoeg gebakken

Ook een cake waarvan de binnenkant niet volledig gebakken is, kan makkelijk invallen. Test dus altijd even met een satéstokje of een breinaald of je cake wel echt gaar is voor je 'm uit de oven haalt. Blijft er nog beslag aan kleven? Dan moet de cake nog wat langer in de oven.

5. Het temperatuurverschil was te groot

Het is verleidelijk om je prachtige cake meteen na het bakken uit te oven te halen, maar ook een te groot temperatuurverschil tussen de oven en de keuken kan voor een ingezakt resultaat zorgen. Ben je bang dat het te frisjes is in je keuken? Laat je cake dan eerst even afkoelen in de oven met de ovendeur op een stevige kier (of volledig open) voor je 'm eruithaalt.

Onze favoriete cakerecepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen