Meest recente artikelen

Ja, een beslag kan ook té luchtig zijn

Zo overkomt het jou niet

Ja, een beslag kan ook té luchtig zijn Artikel

Een luchtig beslag betekent vaak een luchtige cake, maar wist je dat je beslag ook té luchtig kunt kloppen? Zo vermijd je het en los je het op:

Wat gebeurt er als je beslag te luchtig is?

De lucht die je in je deeg klopt, zorgt er samen met de eieren (en de zelfrijzende bloem) voor dat je cake rijst in de oven. Maar dat betekent niet dat je je beslag moet kloppen tot het vol luchtbellen zit, want een te luchtig beslag kan je cake verpesten op 3 manieren:

  1. De luchtbellen zullen uitzetten tijdens het bakken en weer kleiner worden bij het afkoelen. Daardoor riskeer je een ingezakte cake.
  2. Te veel lucht in het deeg kan je cake droog maken.
  3. De luchtbellen kunnen zorgen voor een onregelmatige boven- en binnenkant van je cake. Daardoor kan het lastig worden om ‘m te versieren.

Hoe vermijd je het?

Het is belangrijk om het beslag niet te ‘overkloppen’. Meng de droge en de natte ingrediënten apart en voeg ze daarna samen. Als de droge ingrediënten volledig opgenomen zijn in het deeg, stop je met mengen.

Hoe los je het op?

Merk je toch dat er te veel luchtbellen in je deeg zitten? Dan zijn er een paar manieren om ze eruit te krijgen:

  • Ga met een mesje door het deeg in een S-vorm; zo zullen de meeste bellen doorprikt worden.
  • Giet het beslag al in de cakevorm en tik ‘m een paar keer op je aanrecht om de bellen naar de oppervlakte te brengen. Bang voor beschadigingen? Leg er dan een keukenhanddoek onder.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen