Meest recente artikelen

Kies de juiste suiker voor je gebak

Het heeft invloed op het resultaat

Kies de juiste suiker voor je gebak Artikel

Heb je je altijd al afgevraagd of witte basterdsuiker hetzelfde is als kristalsuiker? Lees vooral verder.

Staat er in een recept gewoon 'suiker', dan wordt meestal kristalsuiker bedoeld. Dat is de gewone witte suiker die iedereen wel in huis heeft. Wel heb je de mogelijkheid om gewone kristalsuiker óf fijne kristalsuiker te kopen. Voor het bakken is fijne kristalsuiker een aanrader. Die lost makkelijk op en zo beperk je het risico om suikerkorreltjes terug te vinden in je baksel.

Basterdsuiker heeft een fijnere structuur en bevat meer vocht dan kristalsuiker, wat maakt dat de suiker makkelijk oplost. Het bestaat uit gezeefde kristalsuiker die gemengd wordt met een invertsuikeroplossing. Hoe donkerder die suikeroplossing is, hoe donkerder de suiker. Als je bakt met basterdsuiker krijg je een smeuïger gebak. Wil je dus een iets zachtere cake, dan kun je de kristalsuiker vervangen door basterdsuiker.  Er bestaan drie varianten basterdsuiker: witte, lichtbruine en donkerbruine. Veel mensen denken dat onze lichtbruine en donkerbruine suiker basterdsuiker zijn, maar dat is niet zo: die wordt niet met invertsuiker gemaakt maar met melasse. Basterdsuiker is een typisch Nederlands product en is bij ons niet zo makkelijk te vinden. Je gaat er best voor naar een Nederlandse supermarkt.

Poedersuiker (of bloemsuiker) is ontzettend fijn gemalen suiker. Om hem zo poederig te laten blijven zit er vaak een antiklontermiddel of zetmeel in. Poedersuiker gebruik je voornamelijk voor frostings zoals botercrème of cream cheese frosting, of voor een suikerlaagje. Daarnaast maak je bijna ieder baksel mooi met een laagje poedersuiker.

Bakken maar!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen