Meest recente artikelen

Koekjes versieren: onze leukste ideeën voor kerst

't Is koekenbak!

Koekjes versieren: onze leukste ideeën voor kerst Artikel

Nog leuker dan koekjes bakken, is ze versieren. Ga meteen aan de slag met onze 4 makkelijke basisrecepten en haal je versierkunsten boven. En bekijk zeker ook de handige video's die we erbij maakten.

Kerstkoekjes versieren is een ideale activiteit voor koude winterdagen. Ontdek onze ideeën in onderstaande recepten en video's.

Op een aantal van de koekjesrecepten hieronder zie je een rood, rond play-symbooltje ▶️ staan. Dit betekent dat er ook een video bij hoort. Die zie je wanneer je doorklikt naar het recept.

Boterkoekjes versieren

Aan de slag met icing

  1. Om de koekjes te versieren, heb je wit glazuur nodig. Wij gebruikten de FunCakes Mix voor Royal Icing. Meng het icingpoeder met enkele druppels water tot een gladde massa. Heb je liever wat kleur, meng het glazuur dan met eetbare kleurstof (bijvoorbeeld FunCakes Eetbare Kleurstof). Hoe meer druppels kleurstof je door het glazuur mengt, hoe donkerder de tint wordt. Door verschillende tinten met elkaar te mengen, kun je ook andere kleuren maken. Rood en geel worden bijvoorbeeld oranje.
  2. Maak op voorhand verschillende papieren spuitzakjes die je vouwt van bakpapier en vul ze met gekleurde icing. Rol de zakjes dicht en knip er een klein puntje af.
  3. Een koekje inkleuren met icing? Zet dan eerst een lijntje op de rand van het koekje: zo loopt de icing niet over en krijg je het mooiste resultaat. De binnenkant van het koekje vul je vervolgens op door met de achterkant van een lepeltje het glazuur met ronddraaiende bewegingen te verdelen. Doe dit voorzichtig, zodat je geen kruimels in je icing krijgt.
  4. Voor een vloeiend egaal patroon kun je meteen met een andere kleur vormen in het basisglazuur maken. Wil je eerder wat reliëf creëren, dan gebruik je spuitmondjes in je spuitzakje. Wil je reliëf creëren bovenop een glad laagje glazuur, dan moet je de eerste laag icing goed laten uitharden. Dat kan een paar uur duren. Het is dan handig om ‘s avonds de basislaag aan te brengen zodat je de volgende dag meteen verder kunt.
  5. Wil je de koekjes versieren met sprinkles, parels of andere eetbare versiering? Strooi die er dan op als het glazuur nog zacht is. Wil je enkel eetbare versiering gebruiken, zonder glazuur? Gebruik de icing dan als ‘lijm’: breng met een kwastje wat verdunde icing aan op het koekje en strooi er vervolgens de versiering over.

Chocoladekoekjes versieren

Spritskoekjes versieren

Speculaaskoekjes versieren

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen