Meest recente artikelen

Zo maak je de mooiste kerstkoekjes

Creatief met glazuur

  • Deel dit artikel:
Zo maak je de mooiste kerstkoekjes Artikel

Mmm, die geur van versgebakken kerstkoekjes in huis... Haal je beste glazuurkunsten boven en creëer de lekkerste wintertaferelen.

De basiskoekjes

Maak eerst je koekjesdeeg en basisglazuur volgens dit recept voor heerlijke speculaaskoekjes. Steek de vormpjes nog niet uit en voeg nog geen voedingskleurstof toe aan je glazuur. Hieronder leggen we per kerstkoekje uit hoe je ze maakt.

Verliefde hertjes

  1. Steek hertjes en cirkels uit het deeg. Duw de ronde vormpjes op twee plaatsen voorzichtig in: zo blijven de hertjes beter op hun pootjes staan. Bak de koekjes.
  2. Versier de hertjes met een lichtbruine laag glazuur en werk af met witte puntjes.
  3. Maak met een fijn penseeltje oogjes van voedingskleurstof.
  4. Bedek tot slot de ronde koekjes met glazuur en zet de hertjes in de uitgeholde openingen.

Verliefde hertjes

Familie koek

  1. Steek de figuurtjes uit het deeg en maak aan beide kanten een gaatje dat groot genoeg is om een touwtje door te halen.
  2. Bak de koekjes, versier ze met glazuur en rijg ze aan touwtjes.

Familie koek

Heerlijke hulst

  1. Steek hulstblaadjes en cirkels uit het deeg en bak de koekjes.
  2. Bestrijk telkens de helft van de ronde koekjes met wit glazuur, de blaadjes bestrijk je met groen glazuur.
  3. Schilder de nerven van de blaadjes met groene voedingskleurstof en leg ze meteen op het witte glazuur, zodat ze samen kunnen drogen.
  4. Maak tot slot met rood glazuur kleine bolletjes voor de besjes.

Heerlijke hulst

Zoete pretzels

  1. Steek pretzelvormen uit het deeg en bak de koekjes.
  2. Versier de lijnen van de pretzels met lichtbruin glazuur.
  3. Werk af met lekkere kandijsuikerkorrels.

Pretzels

Schattige sneeuwmannetjes

  1. Steek sneeuwpopjes en stokjes uit het deeg en bak de koekjes.
  2. Versier de sneeuwpopjes met verschillende kleuren glazuur: wit voor het lijfje, zwart voor de hoed, de oogjes, de mond en de knoopjes, oranje voor de neus, rood en wit voor de sjaal en bruin voor de handjes.
  3. Versier de stokjes met een wit laagje glazuur en trek er vervolgens met rood glazuur.

Sneeuwmannetjes

Sterrenparade

  1. Steek verschillende soorten sterren uit het deeg en bak de koekjes.
  2. Beschilder ze met glazuur en werk af met lijntjes, bolletjes en andere leuke versieringen.

Sterren

Mobile

  1. Steek figuurtjes uit het deeg en maak aan de bovenkant een gaatje dat groot genoeg is om een touwtje door te halen.
  2. Bak de koekjes en versier ze met wit glazuur.
  3. Neem 2 dikke satéstokjes en bind ze in het midden vast: dat is de basis van de mobile.
  4. Rijg de koekjes tot slot aan een touwtje en maak ze vast aan de mobile.

Mobile

Kerstboompjes

  1.  Steek kerstboompjes uit het deeg en bak de koekjes.
  2. Versier ze eerst met een (donker)groene laag glazuur en werk vervolgens af met slingers, eetbare parels en wat eetbaar glitterpoeder.
  3. Extra leuk: om de boompjes helemaal af te maken, kun je ook nog kleine sterretjes uit het deeg steken en bakken. Versier de sterren naar keuze en kleef ze met een toefje glazuur op de boompjes.

Kerstboompjes

Koffiekrans

  1. Steek sterren uit het deeg en maak met een mes een inkerving in de koekjes voor je ze bakt. Zorg dat die breed genoeg is, zodat je het koekje op een kopje kunt zetten.
  2. Versier de ster met rood glazuur en details in wit glazuur.
  3. Werk de uiteindes van de sterren af met een eetbaar pareltje.

Koffiekrans

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Wil je deze recepten bewaren?

Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe.

Lees ook …

Nog meer kerstkoekjes

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen