De perfecte raclette-avond: dit heb je nodig
Wat mag er niet op je tafel ontbreken?
Een winteravondje met vrienden? Dan is raclette altijd een gezellig idee. Haal het raclettestel uit de kast, zet je tafel vol met lekkers en smelten maar!
Raclette bestaat al eeuwenlang, maar niet zoals we het nu kennen. Herders in de Zwitserse Alpen trokken in de zomer met hun koeien naar de bergweiden en bleven daar overnachten. In hun knapzak hadden ze kaas, aardappelen en misschien ook wel wat gedroogd vlees. ‘s Avonds werden de stukken kaas bij het vuur gezet, en de gesmolten buitenkant van de kaas werd dan over een gare aardappel of op een stuk brood geschraapt. Zo ontstond raclette: het woord komt trouwens van het werkwoord racler wat zoveel betekent als schaven of schrapen.
Welk toestel kies je?
Tegenwoordig hebben we geen kampvuur meer nodig, maar zetten we een toestel op tafel. Het meest klassieke is het toestel dat je in Zwitserland wel eens ziet: er wordt een halve kaas in geklemd die onder een verwarmingselement wordt gezet, en waar dan telkens wat gesmolten kaas van af geschraapt wordt. Deze toestellen zijn redelijk groot. Thuis gebruiken we meestal een eenvoudig gourmet- of raclettestel met pannetjes onder een grill.
Wat en hoeveel heb je nodig voor een avondje raclette?
- kaas, natuurlijk: koop liefst echte raclettekaas, bij voorkeur van bij de kaashandelaar voor de allerbeste kwaliteit. Die kaas smelt perfect uit. In de supermarkt vind je ook pakketjes met voorverpakte raclettekaas. Je kunt de basic raclettekaas kopen en/of raclettekaas met verschillende smaakjes (knoflook, witte wijn …). Wij zetten het liefst een assortimentje op tafel. Reken op 200 g raclettekaas per persoon.
- charcuterie: bij raclette wordt meestal zout vlees geserveerd. Denk aan ham, salami, spekjes … maar ook aan grisonvlees, Tiroler speck, coppa, bressaola en andere vleesspecialiteiten uit de bergen. Voorzie 150 g charcuterie per persoon.
- aardappelen: in de schil gekookt of gepoft, zoals jij ze het lekkerste vindt. Je hebt 150 à 200 g aardappelen per persoon nodig.
- tafelzuur: daarmee worden uitjes en augurkjes in het zuur bedoeld. Ook gepekelde groenten zijn lekker bij raclette.
- groenten: gebruik je een racletteset met pannetjes, dan is het leuk om ook wat champignons, uiringen, witloof, paprika … op tafel te zetten om te bakken in de pannetjes of op het grillvlak bovenaan.
- een salade: serveer een eenvoudige groene salade bij de raclette.
- peper: vergeet de pepermolen niet op tafel te zetten. Een vleugje versgemalen zwarte peper maakt de kaas extra lekker.
- wijntje erbij: bij raclette wordt meestal witte wijn geschonken, maar rood kan natuurlijk ook. Waarom kies je niet eens voor Zwitserse wijn, een fendant bijvoorbeeld? Ga je toch voor iets klassiekers, kies dan voor fruitige witte wijnen zoals sauvignon of chardonnay, of voor een lichte rode wijn zoals pinot noir.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!