Meest recente artikelen

De perfecte raclette: dit heb je nodig

Wat mag er niet ontbreken op tafel?

De perfecte raclette: dit heb je nodig Artikel

Een winteravondje met vrienden? Dan is raclette altijd een gezellig idee. Haal het raclettestel uit de kast, zet je tafel vol met lekkers en smelten maar!

Natuurlijk hoort er meer bij raclette dan gesmolten kaas alleen. Wij leggen uit wat je precies nodig hebt voor een gezellige avond rond het raclettestel. Maar eerst een beetje achtergrond. Van waar komt dit geweldige idee?

Wie heeft raclette bedacht?

Raclette bestaat eigenlijk al eeuwenlang. Maar niet zoals we het nu kennen. Herders in de Zwitserse Alpen trokken in de zomer met hun koeien naar de alpenweiden. Ze bleven daar ook overnachten. In hun knapzak hadden ze kaas, aardappelen en misschien ook wat gedroogd vlees.

's Avonds werden de stukken kaas bij het vuur gezet. De gesmolten buitenkant werd dan over een gare aardappel of brood geschraapt. Zo ontstond raclette. Het woord komt trouwens van het werkwoord racler. Dat betekent zoveel als schaven of schrapen.

Welk toestel kies je voor raclette?

Tegenwoordig hebben we geen kampvuur meer nodig. Wij zetten een toestel op tafel.  Het toestel dat je in Zwitserland wel eens ziet, is het meest klassieke. Er wordt een halve kaasbol in geklemd en onder een verwarmingselement gezet. Daar wordt telkens wat gesmolten kaas van af geschraapt.

Deze toestellen zijn groot. Thuis gebruiken we meestal een eenvoudig gourmet- of raclettestel. De kaas gaat dan in pannetjes onder een grill.

Wat heb je nodig om te racletten?

  • Kaas, natuurlijk. Dit is je hoofdingrediënt, dus ga voor de allerlekkerste. Koop liefst echte raclettekaas. Haal 'm bij voorkeur bij de kaashandelaar, voor de allerbeste kwaliteit. Die kaas smelt perfect uit. In de supermarkt vind je echter ook pakketjes met voorverpakte raclettekaas.
  • En nog meer kaas… Je kunt basic raclettekaas kopen. Er bestaat ook raclettekaas met verschillende smaakjes (knoflook, witte wijn …). Wij zetten het liefst een assortiment op tafel. Voorzie 200 g raclettekaas per persoon.

Meer dan alleen kaas

Eens je de beste kaas te pakken hebt, kun je aan het racletten slaan. Maar vergeet ook niet om deze ingrediënten op tafel te zetten. Ook vlees, aardappelen en groenten mogen zeker niet ontbreken.

  • Charcuterie. Bij raclette wordt meestal zout vlees geserveerd. Denk aan ham, salami, spekjes… Maar ook grisonvlees, Tiroler speck, coppa, bressaola en andere specialiteiten uit de bergen. Tel 150 g charcuterie per persoon.
  • Aardappelen. In de schil gekookt of gepoft, zoals jij ze het lekkerste vindt. Je hebt 150 à 200 g aardappelen per persoon nodig.
  • Tafelzuur. Hiermee worden zure uitjes en augurkjes bedoeld. Ook gepekelde groenten zijn lekker bij raclette.
  • Groenten. Gebruik je een racletteset met pannetjes? Dan is het leuk om ook wat rauwe groenten op tafel te zetten. Deze bak je in de pannetjes of op het grillvlak bovenaan. Ga voor champignons, uiringen, witloof, paprika …
  • Salade. Serveer een eenvoudige groene salade bij de raclette.
  • Peper. Vergeet de pepermolen niet op tafel te zetten. Een snuifje versgemalen zwarte peper maakt de kaas extra lekker.

Wijntip

Bij raclette wordt meestal witte wijn geschonken, maar rood kan natuurlijk ook. Kies ook eens een Zwitserse wijn, een fendant bijvoorbeeld. Ga je toch voor iets klassiekers? Neem dan fruitige witte wijnen zoals sauvignon of chardonnay. Of een lichte rode wijn zoals pinot noir.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen