Topper voor kerst: een winterbbq
Origineel!
Wil jij het écht origineel aanpakken met Kerstmis? Ga dan eens voor een winterbbq! Lekker en supergezellig! Wij stelden speciaal voor jou een lekker menu samen.
Voorgerecht
Portobello met rodebietensalsa en truffel
Hoofdgerecht
Gegrilde kreeft met prei, feta en aardappeltjes
Dessert
Gekaramelliseerde citrusvruchten met crunchy noten
10 tips voor een geslaagde winterbarbecue
1. Licht je gasten in
Licht je gasten duidelijk in wanneer je ze uitnodigt voor je barbecue. Vergeet niet te zeggen dat het om een winterbarbecue gaat, zodat ze weten dat ze zich warm moeten aankleden.
2. Warmte tijdens het eten
Je wil niet dat je gasten het koud hebben. Plaats daarom zeker terrasverwarmers en vuurkorven. Deze beschermen je tegen de winterkoude en zorgen voor extra sfeer. Wees wel voorzichtig met deze vuurtjes, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Extra leuk: voorzie ook kussens en dekentjes voor je gasten. Lekker warm en gezellig!
3. Back-up plan
Voorspellen ze regen, sneeuw of veel wind? Voorzie dan een back-up plan! Misschien kan je buiten barbecueën en binnen eten? Of voorzie een partytent. Zo zitten jullie toch nog buiten maar wel lekker droog.
4. Zet de bbq uit de wind
Wanneer er koude wind op de barbecue blaast, beïnvloedt dit de temperatuur waardoor het vlees minder snel gaart. Zorg er daarom voor dat je de barbecue uit de wind plaatst.
5. Genoeg brandstof
Hoe kouder het is, hoe langer het duurt om de barbecue op te warmen. Voorzie dus zeker genoeg kolen of propaangas.
6. Winterdranken
Een biertje of een wijntje smaakt altijd, maar bij een echte winterbarbecue horen ook lekkere, winterse drankjes. Serveer bijvoorbeeld glühwein, jenever of appelcider.
7. Seizoensgroenten
Seizoensgroenten zijn altijd de beste keuze. Tijdens de wintermaanden zijn onder andere knolselder, spruiten, pastinaak, pompoen, prei, rodekool, paddestoelen, schorseneren, savooikool en wortelen op hun best. Maak er lekkere salades mee of grill ze op de barbecue.
8. Aangepast vlees
Wie barbecue zegt, denkt natuurlijk aan een lekker stukje vlees. In de winter hebben we nood aan stevige kost. Ga dus voor vlees als spek, steak en wild.
9. (Sfeer)verlichting
Tijdens de wintermaanden is het vroeg donker. Zorg dus voor voldoende verlichting. Maak het extra gezellig door veel kaarsen en lampionnen aan te steken maar voorzie ook rond de barbecue voldoende licht. Want niemand wil een verbrand stukje vlees op zijn bord, toch?
10. Maak een winterwandeling
Maak voor of na het eten een (lange) winterwandeling. Voorzie fakkels, jenevertjes en thermossen met thee. Na de wandeling kan je je gasten verrassen met lekker winterdrankjes rond een warm vuurtje.