Meest recente artikelen

Welke kaas is het slankst?

Lekker licht

  • Deel dit artikel:
Welke kaas is het slankst? Artikel

Kaas maakt elk gerecht lekkerder. Let je op je lijn of wil je je gerecht niet te zwaar maken, dan kun je voor een slanke variant kiezen. Lees hier meer over welke kaas het slankst is.

Gerijpt versus vers

Meestal zitten er meer vet en zout in kaas als die langer kan rijpen. Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.

Dé vuistregel

Oude kaas bevat over het algemeen meer vet dan jonge kaas, gemiddeld zo’n 10% meer. Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de ‘droge stof’ wel.

De kleine cijfertjes

De benaming 30+, 40+ of 48+ op de verpakking van kaas geeft aan hoe hoog het vetgehalte van de droge stof is. In ‘48+’-kaas is het vetgehalte van de droge stof 48%. Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo’n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet. Hoeveel gram vet er precies in een stuk kaas zit, staat aangegeven op de verpakking.

Verse plattekaas

Verse kaas, plattekaas of kwark in Nederland is kaas die niet of nauwelijks gerijpt is. Daardoor is het een zachte, smeuïge kaas met een milde smaak. Hij laat zich door die milde smaak prima combineren met sterke smaakmakers zoals radijsjes of lente-ui.

Vetgehalte: zo’n 9 procent vet of 8,8 gram vet per 100 gram.

Ricotta

Traditioneel wordt deze verse kaas gemaakt van restjes wei uit de kaasbereiding. Ricotta is zacht en kruimelig en heeft een milde smaak. Deze kaas is superveelzijdig: je gebruikt ‘m in pastasaus, gebak en zelfs gnocchi.

Vetgehalte: dat varieert, maar ligt meestal rond de 12 à 17 procent

Cottagecheese

De kampioen van de slanke kazen! Deze verse kaas wordt gemaakt van gestremde magere melk, waardoor hij wat korrelig is van structuur. Door het lage vetgehalte en het hoge eiwitgehalte is dit de ideale kaas als je op je voeding let. Gebruik cottagecheese of hüttenkäse als broodbeleg, in een spread, bij salades, in pastasauzen of in gebak.

Vetgehalte: 4 procent.

Mozzarella

Dit witte Italiaanse kaasje wordt traditioneel gemaakt van buffelmelk. Bij het maken van mozzarella wordt de wrongel gekneed, waardoor de kaas lekker elastisch wordt. Mozzarella is perfect om te smelten en wordt daarom veel gebruikt op pizza, maar je kunt ‘m ook op een heel andere manier gebruiken.

Vetgehalte: 18 procent

Zachte geitenkaas

Zachte geitenkaas is slanker dan harde geitenkaas. Bovendien zijn de vetzuurmoleculen in geitenmelk kleiner dan die in koemelk, waardoor geitenkaas lichter verteerbaar is. Het is dus een goed idee om af en toe eens verse geiten- of schapenkaas op het menu te zetten.

Vetgehalte: tussen 18 en 23 gram per 100 gram

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen