Meest recente artikelen

Koken met kaas: dit zijn onze 7 ultieme tips

Ook voor vegans

Koken met kaas: dit zijn onze 7 ultieme tips Artikel

Kaas is heerlijk op een kaasplank, op de boterham of verwerkt in een gerechtje. Wij delen onze ultieme tips om te koken met kaas, zodat jouw kaasgerechten nóg lekkerder worden.

1. Weet welke kazen het best smelten

Wil je koken met kaas? Dan is het eerst en vooral belangrijk om te weten of je kaas wel smelt. Elke kaas heeft namelijk een verschillend smeltpuntKaas met een hoog vochtgehalte (gouda en cheddar, bijvoorbeeld) is een budgetvriendelijke optie en geschikt voor veel lekkere basic gerechten met gesmolten kaas (denk aan croque monsieur of een cheese burger). Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten. Maar de absolute topkazen om te smelten, zijn vaak alpenkazen (gruyère, emmental, comté, fontinakaas…). Geen wonder dat ze daar de kaasfondue uitgevonden hebben. Maar ook je gratins en je uiensoep worden top met wat alpenkaas erop.

2. En welke helemaal niet smelten …

Kazen als geitenkaas, manchego, feta en halloumi smelten helemaal niet (goed).  Dat maakt deze kazen wel perfect geschikt om op de barbecue of in de pan te bakken of om te gebruiken in salades.

3. Klop ricotta los in de blender voor een smeuïge textuur

Je hebt misschien al vaker spreads op basis van ricotta gemaakt, maar heb je de kaas toen ook eerst losgeklopt in de blender? Zeker doen volgende keer! Zo krijgen je dips, spreads en sauzen namelijk een zalig romige textuur. Wist je trouwens al dat je je ricotta makkelijk zelf kan maken?

4. Plantaardige kaas: het bestaat!

Eet je veganistisch? Dat wil niet zeggen dat je niet meer kan koken met kaas. Tegenwoordig kun je ook veganistische kaas in de winkel vinden. Koop eens vegan feta en maak er deze heerlijke pasta met geroosterde groenten, plantaardige feta en granaatappel mee. Sommige plantaardige kazen maak je zelfs makkelijk zelf. Ontdek hier hoe je bijvoorbeeld vegan kaaskroketjes maakt.

5. Makkelijk kaas raspen? Vries ‘m in!

Heerlijk, zo’n stapeltje vers geraspte kaas op een gerecht. Maar om kaas écht goed te kunnen raspen, is het wel belangrijk dat je kaas niet te zacht is. Om dit te vermijden kan je je blok kaas gewoon 20 minuutjes voor het raspen in de diepvriezer leggen, en hem er vlak voordat je hem raspt terug uithalen. Heb je te veel kaas geraspt? Dan kan je ‘m ook gewoon invriezen voor de volgende keer. Hier leggen we jou uit hoe je het doet.

6. Slanke kaas: het kan!

Let je op je lijn? Dat wil gelukkig niet zeggen dat je niet meer kan koken met kaas. Wees er je wel van bewust dat sommige kazen veel meer vet bevatten dan andere. Het is dus eerder een kwestie van slim te kiezen. Hier ontdek je welke kazen slank zijn, en welke je beter aan de kant laat liggen.

7. Kaas heeft ook seizoenen

Wist je al dat kazen net zoals groenten en fruit hun seizoenen hebben? Zo eet je in de lente bijvoorbeeld best geiten- en schapenkazen en in de winter eerder Roquefort en Gruyère. In dit artikel lijsten we alles voor je op.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen