Meest recente artikelen

Welke kaas past er op je ovenschotel?

Mild of pittig, smeuïg of een beetje krokant...

Welke kaas past er op je ovenschotel? Artikel

Wil je een smeltende of krokante kaas op je ovenschotel? Mild of pittig? Wij helpen je bij het kiezen van de ideale kaas voor jouw ovenschotel.

Ook fan van dat kaaskorstje? Join the club!Maar welke kaas past er écht goed bij je ovenschotel? Wij helpen bij je keuze voor welke soorten je kunt gebruiken.

Waarop moet je letten?

Niet elke kaas smelt even goed. Je zult het misschien niet graag horen, maar hoe minder vet er in de kaas zit, hoe minder goed hij smelt. Ook kazen gemaakt van schapenmelk (denk bijvoorbeeld aan feta en halloumi, maar ook pecorino) smelten minder goed. Dat kan ook een voordeel zijn: je kunt bijvoorbeeld verschillende soorten kaas, zowel goed smeltende als minder goed smeltende, mengen om een korstje op je ovenschotel te krijgen dat krokant maar toch ook lekker smeuïg is.

Over het algemeen smelten halfharde kazen op basis van koemelk en kazen met een hoog vochtgehalte het beste.

Ook de oventemperatuur is trouwens van belang voor een mooi kaaskorstje. De kaas moet op relatief lage temperatuur kunnen smelten, zodat hij niet hard wordt én om het scheiden van vetten te voorkomen. Laat de kaas dus eerst rustig smelten voor je de grill aan zet!

Kies uit deze kazen

  • Mozzarella zorgt voor een zachte korst met een zachte smaak. Koop in een bolletje en snij het klein of koop het geraspt.
  • Emmentaler en gruyère zorgen voor een krokanter korstje en een pittigere smaak. Mag het nog krokanter of pittiger? Meng dan wat paneermeel of parmezaan erdoor.
  • Echte kaasliefhebbers voegen wat blauwe kaas of geitenkaas toe voor een lekker verfijnde gratin met wat meer pit.
  • Ook cheddar is een pittige kaas die goed smelt én die je ovenschotel een mooi geel korstje bezorgt.
  • Kant-en-klare gratinkaas doet het goed op elke ovenschotel. Het is een mengeling van kaassoorten die samen voor de perfecte korst en smaak zorgen.
  • Nóg makkelijker: gewoon gebruiken wat je in huis hebt. 'Kontjes' kaas raspen, een plak eroverheen leggen… Met welke kaas je je ovenschotel ook afwerkt, mislukken kan eigenlijk niet.

Wil je een ander soort korstje? Lees dan hier verder.

Welke ovenschotel kies jij?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen