Meest recente artikelen

Kaas bewaren: zo doe je dat

Volgens de regels van de kunst

Kaas bewaren: zo doe je dat Artikel

Een overschotje kaas van de kaastafel bewaren, hoe doe je dat eigenlijk? Wij vertellen het je met plezier.

Een beetje te veel kaas gekocht voor je kaas- en wijnavond? Geen probleem: kaas bewaren is heel eenvoudig. We vertellen je hieronder hoe je 't best aanpakt.

Kaas bewaren volgens de regels van de kunst

Géén plasticfolie

Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen).

Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape. Schrijf de soort kaas en de datum waarop je 'm kocht op het papier, zodat je in één oogopslag al de nodige info kunt zien.

Nu je kaas goed is verpakt, bewaar je 'm best in een van de lades van je koelkast – daar is de temperatuur en de vochtigheidsgraad het meest stabiel. Stop 'm niet in de diepvriezer.

Hoelang je de kaas kunt bewaren, hangt af van soort tot soort. Vreemde plekjes kun je erafsnijden en met een gerust hart verder smullen, zeker als het over harde kazen gaat. Bij verse, zachte kazen is het een ander verhaal. Vertrouw op je zintuigen: ruikt je stukje kaas anders dan anders? Gooi het dan weg.

Harde kaas bewaren

Bij harde kazen komt het erop aan om ervoor te zorgen dat ze zo weinig mogelijk vocht verliezen. Dat doe je door de kaas met bakpapier in een afsluitbaar plastic zakje te stoppen.

Zachte kaas bewaren

Toch een grote fan van plasticfolie? Zachte kazen zou je eventueel toch in dat materiaal kunnen verpakken, op voorwaarde dat je de folie regelmatig (ongeveer om de twee dagen) vervangt. Wij kiezen toch liever voor bakpapier.

Erg zachte kazen als mozzarella of ricotta bewaar je in hun natuurlijke vocht in een goed afsluitbaar plastic potje. Opgepast: deze kazen zijn het minst lang houdbaar. Probeer ze dus snel te verwerken.

Blauwe kaas bewaren

Blauwe kaas is zalig, maar z'n geur kan makkelijk heel je koelkast gaan overheersen. Om dat te vermijden, gebruik je best twee lagen bakpapier én stop je de stukjes kaas daarna ook nog eens in een afsluitbaar potje.

Wat maak je er nog mee?

Zo'n restje kaas is heerlijk bij een stukje stokbrood, maar je kunt het natuurlijk ook verwerken in een lekker recept. Inspiratie nodig? Jij vraagt, wij draaien:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen