Meest recente artikelen

Welke kaas wordt er bedoeld met roomkaas?

Is dat hetzelfde als plattekaas? Of mascarpone?

Welke kaas wordt er bedoeld met roomkaas? Artikel

Je wilt een cheesecake maken, of een romige pasta, maar wat wordt er in godsnaam bedoeld met roomkaas? Lees vooral verder!

Wat is roomkaas? Wel, het is niet zo eenvoudig om dat uit te leggen. We begrijpen dus zeker de verwarring over welke kaas precies bedoeld wordt als een recept om roomkaas of cream cheese vraagt. Kort samengevat zouden we kunnen zeggen dat het gaat om een verse kaas met een hoog vetgehalte (tenzij je een lightvariant gebruikt), die gemaakt is van koemelk. Roomkaas is niet gerijpt en heeft dus ook geen korst. De kaas heeft een milde, lichtzure smaak. Je kunt 'm op je boterham of een bagel smeren, maar ook bijvoorbeeld gebruiken in cheesecake, in een soep of saus of als basis voor een frosting.

Bekende merken zijn o.a. Philadelphia en in Nederland ook Monchou. Daarnaast heeft elke supermarkt ook haar eigen merk van roomkaas. Sommige zijn wat vochtiger of zouter dan andere, je zult niet met elke roomkaas hetzelfde resultaat krijgen. Probeer dus zeker uit wat jouw favoriete merk voor elke bereiding is. Roomkaas wordt vaak ook op smaak gebracht met gehakte kruiden of peper: het spreekt vanzelf dat je voor een cheesecake voor een naturelversie kiest en liever geen knoflook – tenzij je van een special effect houdt. In een soep kan dat beetje look dan weer net voor een tikkeltje pit zorgen.

Opgelet met warme bereidingen

Doordat roomkaas een vette kaas is, kun je soepen of sauzen waar je deze in gebruikt beter niet meer laten doorkoken. Dan kan je soep of saus namelijk, net zoals wanneer je room zou gebruiken, gaan schiften. Je voegt de kaas daarom beter toe wanneer het vuur al uit staat.

Is plattekaas of kwark ook roomkaas?

Plattekaas is ook een soort verse kaas, maar bevat minder vet dan roomkaas. Het is dus niet hetzelfde. In Nederland wordt trouwens niet gesproken over plattekaas maar over kwark. Helemaal hetzelfde als plattekaas is dat niet, kwark is iets grover van structuur, maar beide zijn wel vergelijkbaar.

En mascarpone dan?

Mascarpone is een Italiaanse roomkaas uit de regio Lombardije. Hij is iets zwaarder dan de roomkazen waarover we hierboven spraken, maar kan ook gebruikt worden in koude, zoete bereidingen (denk aan tiramisu), in kaastaart of in sauzen en soepen.

Probeer deze recepten met roomkaas

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen