Meest recente artikelen

Waarom je altijd een kopje kookwater van je pasta moet bewaren

Je brengt er je pastagerecht mee naar een hoger niveau!

Waarom je altijd een kopje kookwater van je pasta moet bewaren Artikel

Je zou ‘t niet meteen denken, maar het kookwater van je pasta is vloeibaar goud in de keuken. Giet het troebele, melige sopje vanaf nu dus nooit meer weg. Het is namelijk het geheim om een lekkere pasta te upgraden naar een pasta die enkel kan omschreven worden in superlatieven: de lekkerste, smeuïgste, romigste!

De kracht van het kookwater

Waarom is het kookwater van pasta zo'n kostbaar goedje? Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).

Emulsie

We gaan even terug naar de scheikundeles: een emulsie is een scheikundig begrip voor een mengsel van twee vloeistoffen die elkaar van nature afstoten. Olie en azijn bijvoorbeeld. Een emulsie ontstaat door beide vloeistoffen goed te mengen en een derde stof – de emulgator – toe te voegen. Die maakt het wél mogelijk om een homogeen mengsel te maken. Een goed voorbeeld is mayonaise: olie en azijn stoten elkaar van nature af, maar het eigeel en de mosterd werken hier als emulgator. Hetzelfde principe geldt bij de pasta: olie (uit de pan) en water stoten elkaar van nature af, maar het zetmeel in het kookwater werkt als emulgator. Het resultaat? Een homogeen én vooral bijzonder smeuïg mengsel.

Vergeet dat vergiet

Pasta afgieten in een vergiet en bijgevolg al het kookwater verloren laten gaan, is dus een culinaire faux pas. Hou vanaf nu altijd minstens één kopje van het kookvocht apart. Of gebruik een pastatang, een pastalepel of een schuimspaan. Met deze tools breng je de pasta over naar de bereidingspan en blijft al dat kostbare kookwater bewaard.

  • Een pastatang gebruik je voor lange pastasoorten zoals spaghetti, tagliatelle of fettuccine.
  • Een pastalepel of een schuimspaan is dan weer handiger voor korte pastasoorten zoals penne, macaroni of orchiette.

Aan de slag!

Probeer het gewoon eens uit bij deze 23 eenvoudige pastagerechten en ontdek hoe dat kookwater je gerecht naar een hoger niveau tilt.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen