Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen stoemp en puree?

Heb jij een voorkeur?

  • Deel dit artikel:
Wat is het verschil tussen stoemp en puree? Artikel

Wij zijn dol op alles wat met aardappelen gemaakt wordt, en al zeker op gestampte patatjes. Maar wat is het verschil tussen stoemp en puree eigenlijk?

Stoemp

Stoemp (of stamppot) is niet weg te denken van onze tafels. Je kunt er alle kanten mee uit: sommigen maken ‘m graag robuust, met krachtige smaken, anderen houden ‘m liever delicaat. Hoe je je stoemp ook het liefste eet, de basis is altijd dezelfde: aardappelen en groenten.

Typisch aan een stoemp is dat je de aardappelen en groenten eerst kookt (al dan niet samen) en erna grof prakt, met de nadruk op grof. In een stoemp moeten stukjes zitten!

Als je aan stoemp denkt, denk je misschien automatisch aan winterse groenten als wortelen, spruitjes, kolen, raapjes en pastinaak, maar een stamppot kan ook lekker zomers zijn: wat dacht je van aardappelen met (zongedroogde) tomaatjes, courgettes of paprika’s?

Lekkere voorbeelden:

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Stoemp met een gepocheerd eitje

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Stoemp met rode biet en chipolata

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Boerenworst met witloofstoemp

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Paprikastoemp met kabeljauw

Puree

Mmm, soms is er niets beter dan een heerlijke aardappelpuree, bijvoorbeeld bij witloof met ham en kaas of een vispannetje. Je kunt een puree maken van enkel aardappelen, maar je kunt er ook groenten (traditioneel bijvoorbeeld wortelen of spinazie) in verwerken.

De enige vereiste is dat je zowel de aardappelen als de groenten zo fijn mogelijk plet en er dus geen stukjes meer in het eindresultaat zitten. Dan kan eventueel met een pureestamper, maar wie z’n puree liever extra fijn heeft, gebruikt beter een passe-vite. Gebruik nooit een mixer om aardappelpuree te maken: de messen maken de structuur van de aardappels zodanig stuk dat ze kleverig, stug en lijmachtig worden.

Omdat je de aardappelen superfijn plet, komt er veel zetmeel vrij, waardoor je puree mooi bindt. Wil je ‘m extra smeuïg maken, dan kun je nog een eidooier en/of een klontje boter of wat olijfolie (voor een zuiderse toets) toevoegen.

Probeer deze pureetjes eens:

  • Mag even duren
  • Duur
  • Iets moeilijker

Tarbot met waterkerscoulis en puree van aardpeer

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Griet met graantjesmosterd en trio van puree

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pastinaakpuree

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Vis met tartaarsaus en karnemelkpuree

Kortom

Het verschil tussen stoemp en puree zit ‘m dus puur in hoe fijn je de aardappelen plet. Wat je er ook mee doet: laat het smaken!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen