Meest recente artikelen

Zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?

Goede vraag!

Zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten? Artikel

Het is altijd handig wat groenten in de diepvries te hebben liggen. Maar zijn die diepvriesgroenten nu eigenlijk even gezond als verse groenten, of niet? Wij klaren het voor je uit.

Zijn diepvriesgroenten gezond?

Diepvriesgroenten worden meteen na het oogsten ingevrozen, waardoor veel voedinsstoffen bewaard blijven. Voor het invriezen worden de groenten nog wel even geblancheerd waardoor sommige voedingsstoffen verloren gaan. Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.

Verse groenten

Hoewel verse groenten natuurlijk supergezond zijn, beginnen ze meteen na het oogsten al voedingsstoffen te verliezen. Daarom kun je verse groenten best zo snel mogelijk na aankoop eten, en ze niet langer dan twee tot vijf dagen bewaren. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de groentesoort en de plaats waar je de groenten koopt. Zo kun je een ui bijvoorbeeld langer bewaren dan een krop sla en zullen groenten die je koopt op een plukboerderij verser zijn dan die uit de supermarkt. Hoe je groenten best bewaart, lees je hier.

Zo lang kun je groenten bewaren

  • Bladgroenten: 2 dagen
  • Sperziebonen: 4 dagen
  • Witloof, courgette en paprika: tot 7 dagen
  • Tomaat en komkommer: 1 à 2 weken op een donkere plek buiten de koeling

Deze tijdsindicaties gaan puur over het bewaren van de groenten voordat ze bederven. Zoals hierboven aangegeven, kun je groenten best zo snel mogelijk na aankoop eten, omdat ze dan meer vitaminen bevatten. Hou bij voorverpakte groenten ook rekening met de houdbaarheidsdata op de verpakking.

Zelf groenten invriezen

Wanneer je zelf verse groenten invriest, zullen deze minder voedingsstoffen bevatten dan gekochte diepvriesgroenten aangezien ze niet meteen na het oogsten werden ingevrozen. Wanneer je te veel verse groenten hebt gekocht, blijft invriezen natuurlijk wel een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. Let er op dat je ze zo snel mogelijk na aankoop invriest, en blancheer ze even voor je ze in de diepvries stopt.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen