Meest recente artikelen

Wedden dat jij je groenten en fruit ook altijd verkeerd gespoeld hebt?

Doe het voortaan op deze manier

Wedden dat jij je groenten en fruit ook altijd verkeerd gespoeld hebt? Artikel

We dachten tot nu toe dat een snelle spoelbeurt onder de kraan volstond, maar helaas is er meer power nodig om groenten en fruit écht schoon en eetklaar te maken.

Wondermiddeltje

Wetenschappers aan de universiteit van Massachusetts deden een vergelijkende studie om te achterhalen wat de beste methode is om groenten en fruit schoon te maken en alle resten van eventuele pesticiden en giftige stoffen weg te spoelen. Een badje met natriumbicarbonaat bleek de meest effectieve manier. Baking soda of natriumbicarbonaat is een zoutverbinding die al eeuwen bestaat, en die onder andere gebruikt wordt om gebak luchtiger te maken. Het witte, zoute poeder blijkt nu dus ook perfect om groenten en fruit schoon te maken. Goed nieuws: dit handige middeltje vind je gewoon in de supermarkt (of ergens achteraan in de voorraadkast bij je bakspullen).

Zo spoel je groenten en fruit correct

Laat de gootsteen vollopen met koud water en voeg 1 koffielepel natriumbicarbonaat toe per liter water. Meng goed en leg de groenten of het fruit in het water. Wrijf lichtjes met je handen over de groenten of het fruit en laat ze even dobberen in hun badje. Na 15 minuten laat je het water weglopen en spoel je de groenten of het fruit af onder koud, stromend water.

Banaan, sinaasappel, mango…

De schil van een banaan, sinaasappel of mango eten we niet op. Niet spoelen dus? Toch wel: als je met niet-biologische groenten en fruit aan de slag gaat, zitten er ook op deze vruchten pesticiden, bacteriën en residuen van giftige producten. Je verwijdert de schil dan wel, maar je handen hebben de onzuiverheden al aangeraakt. Die komen dan in aanraking met je mond en je krijgt opnieuw hetzelfde verhaal… Spoelen is dus de boodschap!

Tip: spoel groenten en fruit zodra je thuiskomt van de supermarkt. Zo verlies je geen tijd en blijft je koelkast en fruitmand kraaknet.

Bicarbonaat to the rescue

Natriumbicarbonaat is écht multi-inzetbaar. Dit kun je er nog allemaal mee doen in de keuken:

  • Voeg een beetje natriumbicarbonaat toe aan je afwassopje bij een heel vette afwas. Het resultaat? Blinkend schone vaat!
  • Maak een papje van natriumbicarbonaat en water, smeer het op een vuile snijplank, ovenschaal of bakplaat, laat even inwerken en spoel daarna af.
  • Ruikt je thermos of drinkfles onfris? Vul die dan met warm water en 2 koffielepels natriumbicarbonaat, laat even inwerken en spoel uit.
  • Meng natriumbicarbonaat, water en azijn en wrijf er je oven mee in. Zet de oven aan op 100°C, laat inwerken, afspoelen, klaar!
  • Zet een potje met natriumbicarbonaat op tafel wanneer je gaat gourmetten. Het middeltje werkt als geurneutralisator zodat je huis niet de rest van de dag naar gourmet ruikt.
  • Geef troebele glazen een badje van azijn en baksoda om ze weer te laten blinken.

Volg Libelle Lekker op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen