Meest recente artikelen

Meer groenten eten: de beste tips van groentechef Seppe Nobels

Meer vitaminen voor jou en je kinderen

Meer groenten eten: de beste tips van groentechef Seppe Nobels Artikel

Wil jij ervoor zorgen dat je kinderen (of jijzelf) meer groenten eten? Het is makkelijker dan je denkt! Dankzij deze toptips van groentechef Seppe Nobels lukt het zeker en vast.

Groentechef Seppe Nobels was meer dan twaalf jaar chef van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen en behaalde vorig jaar een groene Michelinster, dé award voor een duurzame keuken. Hier deelt hij zijn beste tips om meer groenten te eten.

Favoriete techniek om groenten te bereiden?

Seppe: "In de oven! Ik doe mijn groenten in een ovenschaal en laat ze afgedekt op een hele lage temperatuur minstens een uur in de oven garen. De laatste 10 minuten neem ik het deksel eraf voor een krokant korstje. Ook stomen is een goede en – vooral tijdens drukke weekdagen – snellere techniek om smaakvolle groenten op tafel te zetten. Investeer in een goede stoommand en geef smaak aan je vocht door bouillon te gebruiken. Of voeg smaakmakers zoals specerijen of sinaasappel toe aan het stoomwater."

De grootste fout bij het bereiden van groenten?

"Kook ze nooit, maar dan ook nooit, in lichtgezouten water. Het zout onttrekt de smaak aan de groente. Je groente zal trouwens niet alleen haar smaak, maar ook haar essentiële vitamines verliezen."

Hoe hou je het budgetvriendelijk?

"Eet volgens de seizoenen, dat is sowieso budgetvriendelijk. Naar de natuur luisteren is zo belangrijk. Koop groenten die in België geteeld worden zoals spruitjes, witloof, pastinaak en aardpeer. Je steunt er onze lokale boeren mee en zet ons Belgische terroir in de kijker. Ik doe hierbij ook een oproep aan de supermarkten om groenten in hun geheel aan te bieden. Waarom wordt het loof van de venkel gesneden? Dat is superlekker en je kunt het ook gebruiken, net zoals de stronk van de broccoli. Probeer groenten in hun geheel te gebruiken, zo haal je er alles uit, en zal je meteen ook meer groenten eten."

Hoe overtuig je kinderen om vegetarisch te eten?

“Wat vinden kinderen lekker? Alles wat krokant is. Zorg dus voor een lekker korstje op een groentegratin of maak chips van zoete aardappel… het hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn. Mijn kinderen zijn momenteel helemaal in to Libanese smaken, ik zet dus veel kleine bordjes met groentegerechten op tafel: een feestelijk tapasbuffet. Betuttel ze vooral niet. Maak geen bordjes met clowntomaten en verkoop erwtjes niet als groene hagelbolletjes. Dat werkt misschien één keer, maar daarna niet meer. Serveer bij het eten altijd een portie fijngesneden rauwkost en laat ze dit gewoon met hun handen nemen.”

Meest ondergewaardeerde Belgische groente?

Ongetwijfeld witloof. Dat ligt vaak aan de manier waarop we het bereiden. Vergeet het smakeloze stronkje gekookt witloof, durf gerust buiten de lijntjes te kleuren. Maak bijvoorbeeld een hummus van witloof: start met een klassieke hummus op basis van kikkererwten en voeg op het einde van je bereiding gekonfijt witloof toe. Een beetje zoet en past bij alles, heerlijk! Door creatief met groenten om te gaan, is bloemkool opnieuw heel populair geworden. Wie weet, kan dit ook bij witloof.”

 

Volg Libelle Lekker op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen