Recept

Homemade kippenbouillon met kombu

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Dé kippenbouillon voor Japanse ramen.

Wil je jouw kommetje ramen afwerken met vlees zoals traaggegaard varkensvlees, dan kook je dat vlees meteen in de bouillon. Welke bouillon je ook als basis kiest, neem hier vooral de tijd voor. Bouillon is namelijk het lekkerst als je ’m lang laat sudderen op een lage temperatuur. Zeef je bouillon na het sudderen en laat hem onmiddellijk afkoelen als je er niet meteen mee aan de slag gaat. Panikeer niet als er tijdens het afkoelen eiwitten komen bovendrijven. Die verdwijnen als je de bouillon opnieuw opwarmt.

Kombu is een eetbaar zeewier. In Japan kun je het vers smullen aan een van de vele eetkraampjes, maar in Europa kopen we vooral de gedroogde variant. Deze gedroogde algen zijn een essentiële smaakmaker voor een kommetje ramen. Je kunt ze kopen in vlokken of vellen. Het verschil met norivellen? Kombuvellen zijn bruin van kleur, nori-vellen zijn iets zwarter.

Tip: vries de bouillon in porties in om zelf de lekkerste noedelsoepen te maken.

bereiding
 1. 1

  Pel de ui en snij hem in grove stukken. Pel de knoflook. Snij de wortelen in grove stukken. Spoel de prei en de selder en snij ze in grove stukken. Snij de gember in plakjes.

 2. 2

  Doe de ui, de knoflook, de wortel, de prei, de selder, de gember, de miso, de kombu en de kruidnagels samen met de kippenbouten en 1,5 liter water in een kookpot. Laat 1 uur garen op een zacht vuur.

 3. 3

  Haal het vlees uit de bouillon en bewaar dit voor in een ramen, slaatje of pasta. Zeef de bouillon.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Homemade kippenbouillon met kombu

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!