Meest recente artikelen

Een kommetje soep of een smoothie: wat is het gezondst?

Kom maar op met die vitamientjes!

Een kommetje soep of een smoothie: wat is het gezondst? Artikel

Wat is nu de gezondste keuze? Een smoothie als ontbijt of toch maar een kommetje soep als lunch? Wij zochten het voor je uit!

Suikers

Een smoothie lijkt een gezond ontbijt. Dat kan het ook zijn, maar let op met smoothies die heel veel fruit bevatten. Het is gezond om twee à drie stukken fruit per dag te eten, maar in een smoothie zitten al snel veel meer stuks. Fruit bevat meestal veel suikers en je smoothie wordt zo al snel een suikerbom. Met soep heb je dit probleem niet, aangezien je er vooral groenten in verwerkt.

Wil je je smoothie gezonder maken? Vervang een deel van het fruit dan eens door groenten. Spinazie of selder zijn goede opties. Om er een volwaardige maaltijd van te maken, zou je ook vetten en eiwitten moeten toevoegen. Denk aan noten, zaden en yoghurt. Wil je je soep zo gezond mogelijk houden? Wees dan zuinig met room en toppings.

Vezels

Zowel groenten als fruit bevatten vezels. Vezels zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt en kunnen je bloeddruk en cholesterol verlagen. Hoe minder groenten of fruit bewerkt worden, hoe meer voedingsvezels behouden blijven. Door het mixen van je smoothie of soep worden vezels gebroken en gaat een deel van hun positieve werking verloren. Je soep niet of minder glad mixen, kan een oplossing zijn. Met smoothies wordt dat natuurlijk moeilijker.

Vitaminen

Doordat soep gekookt wordt, gaan er wat vitaminen verloren. Maar er zijn ook gezonde stoffen uit groenten die je lichaam net béter opneemt wanneer de groenten gekookt worden. You win some, you lose some, maar soep met verse groenten blijft een goede bron van vitaminen. Ook smoothies bevatten veel vitaminen uit het fruit (en eventueel de groenten) die je toevoegt, maar doordat ze ook heel veel suikers bevatten, is soep een betere keuze.

Calorieën

Soep is een ideale manier om eenvoudig veel vitaminen en vezels binnen te krijgen met weinig calorieën. De fruitsuikers in smoothies zorgen voor veel calorieën, waardoor je smoothie waarschijnlijk meer calorieën bevat dan een kommetje soep.

Conclusie

Af en toe een smoothie drinken, is zeker geen probleem, maar wie dagelijks zijn ontbijt vervangt door een smoothie, krijg heel veel suikers binnen. Een kommetje soep is vaak een gezondere, slankere optie. Een volledig smoothie- of soepdieet is echter geen goed idee. Voedsel kauwen is namelijk een belangrijk onderdeel van de spijsvertering én het zorgt psychologisch vaak voor een voller gevoel.

De lekkerste recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen