Meest recente artikelen

Zelf bouillon maken? Zo doet Ilse dat!

  • Deel dit artikel:
Zelf bouillon maken? Zo doet Ilse dat! Artikel

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar zelf bouillon maken is makkelijker dan je denkt. Bovendien is het gezonder dan een bouillonblokje en kan je het makkelijk invriezen in verschillende porties om er later je sauzen, soepen en risotto mee op smaak te brengen. Maar: welke soorten bouillon bestaan er eigenlijk? Ilse weet raad!

  • Groentebouillon maak je op basis van WUPS (= een geheugensteuntje van de chef): wortel, ui, prei en selder. De ideale bouillon voor al je gerechten omdat het licht en veggie is.
  • Kippenbouillon maak je met WUPS en een hele soepkip. Kippenbouillon is ook licht van smaak en kleur. De ideale basis van al je kipgerechten, omdat je het kippenvlees na het koken van het karkas kunt plukken en er vol-au-vent, enchiladas, sandwiches, … mee kunt maken.
  • Vleesbouillon maak je met WUPS en 1 kilogram soepvlees of mergpijpen. Hoe vetter je vlees, hoe meer smaak je bouillon. Vraag ernaar bij je slager! Gebruik vleesbouillon als basis voor je stevige, donkere sauzen en soepen zoals bruine saus, pastasaus, tomatensoep, …
  • Visbouillon is een ras apart. Terwijl de andere bouillons minstens een uur pruttelen, is visbouillon al na 30 minuten klaar (anders wordt de bouillon bitter door een stof die vrijkomt uit de graten). Bijkomend voordeel? De basis van visbouillon zijn visgraten. In principe kun je dus na elk visgerecht visbouillon maken!

SOS kippenbouillon

Zelf een kippenbouillon maken om bijvoorbeeld een kippensoep of een sausje te bereiden is heel eenvoudig. Behalve wat groenten snijden is er niet veel werk aan het maken van een kippenbouillon.

Voor een zelfgemaakte kippenbouilon snij je twee wortelen, twee preistengels, twee takken groene selder en een grote ui in blokjes. Prik in een tweede ui enkele kruidnagels.

Vul een grote kookpot met vier liter water. Leg hierin een diepgevroren soepkip en breng aan de kook. Eens het water goed kookt, kan je de gesneden groenten toevoegen.

Een takje tijm, een laurierblad, de ui met kruidnagel, peperbolletjes en zout zorgen voor extra smaak. Overgiet met twee deciliter droge witte wijn en dek de kookpot af.

Laat dit drie uur koken en haal daarna de kip uit de bouillon en hou ze apart. Je kan er bijvoorbeeld nog vol-au-vent van bereiden. Voor de kippenbouillon giet je het kookvocht en de groentjes door een zeef.

Je bouillon is nu klaar.  Wat je niet meteen nodig hebt kan je makkelijk invriezen.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen