Meest recente artikelen

Zelf pasta maken: met deze tips krijg je het helemaal onder de knie

Beter dan in de winkel!

Zelf pasta maken: met deze tips krijg je het helemaal onder de knie Artikel

Zelf pasta maken is niet zo moeilijk als je denkt. Je hebt slechts twee ingrediënten nodig en als je het eenmaal onder de knie hebt, wil je geen andere pasta meer! Wij leggen het snel even uit...

Zelfgemaakte pasta kun je met niets uit de supermarkt vergelijken. De 'verse' pasta die je in de winkel koopt, is duur en niet half zo lekker. Zelf pasta maken is namelijk spotgoedkoop. Je hebt maar twee ingrediënten nodig. Bovendien is het een leuke activiteit met kinderen of vrienden.

Dit heb je nodig…

  • Pastamachine: met de hand rollen is een flinke klus, een machine zorgt voor een gelijkmatig resultaat.
  • Kapstokje: als je lange pasta maakt, hang je die het best te drogen. Dat kan aan een speciale pastahanger of gewoon over een bezemsteel die je tussen twee stoelen hangt.
  • Tijd: pasta maken is slow cooking, reken op enkele uren voor het hele proces.
  • Plaats: de deegvellen worden lang en groot. Voorzie voldoende ruimte op je aanrecht.
  • Twee ingrediënten:bloem en eieren. Het succesrecept van pasta is geniaal in zijn eenvoud. Het beroemdste Italiaanse kookboek 'De Zilveren Lepel', vermeldt 100 gram bloem en 1 middelgroot ei per persoon. Neem wel ingrediënten van de beste kwaliteit. Ga voor verse bloem en scharreleieren.
  • Een deegradertje met een gekarteld wieltje, uitsteekvormen voor ravioli… Zo kun je zelf gevulde pasta maken.

Zelf pasta maken: zo doe je het

Voor 6 personen heb je 500 g bloem en 5 eieren nodig. Voor een voorgerecht reken je op 90 gram verse pasta per persoon. Bij de lunch kook je ongeveer 100 gram verse pasta per persoon, voor het avondeten 130 gram. De grote honger van tieners en atleten vraagt om 150 gram per persoon.

Het succesrecept

  1. Zeef de bloem. Maak met een lepel een kuiltje in het midden van de bloem. Breek de eieren en klop ze los met een vork.
  2. Meng de losgeklopte eieren door de bloem en kneed stevig in ongeveer 10 minuten tot een homogeen, glad en elastisch deeg.
  3. Vorm 4 gelijke bolletjes van het deeg en wikkel elk bolletje deeg in een vel vershoudfolie. Laat de deegbollen 1.30 uur rusten in de koelkast.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en haal het uit de folie. Duw het bolletje deeg plat en bestuif met wat bloem. Draai de lap deeg door de dikste stand van de pastamachine.
  5. Vouw het deeg in drie, draai het een kwartslag en haal het weer door de machine. Herhaal dit een paar keer. In het begin scheurt het deeg licht, maar het wordt steeds soepeler en gelijkmatiger. Zet de machine op een steeds kleinere stand en herhaal nog zo'n 5 à 6 keer. De lap wordt steeds langer en iets breder. De vellen die klaar zijn, leg je op een schone droge theedoek.
  6. Zet de pastamachine op de stand voor tagliatelle of spaghetti. Haal de lap deeg opnieuw door de pastamachine. Laat de pastaslierten 10 minuten drogen aan een rekje. De pasta is dan klaar om te koken. Kook de pasta 2 minuten in ruim gezouten water.

Diëten en intolleranties?

  • VeganVervang elk ei door 30 milliliter koud water
  • GlutenvrijGebruik kikkererwtenmeel in plaats van witte bloem
  • GezonderMet volkorenbloem in plaats van witte bloem

De beste bloem om zelf pasta te maken

Om goede pasta te maken, moet de bloem veel gluten bevatten. Die maken het deeg elastisch. De tarwebloem uit de supermarkt bevat die gluten meestal niet en is dus niet geschikt voor pasta. Alleen volkorenmeel of bloem met een zeer hoog eiwitgehalte (rond de 13 à 14%) en veel sterke gluten (rond de 12%) is geschikt voor pasta. Vaak wordt voor pasta een mengsel (half om half) van de volgende soorten bloem gebruikt.

  • Kies voor harde tarwegries, ook 'grano duro' genoemd. Die bevat sterke gluten en is prima voor pasta. Deze gelige pastabloem voelt korrelig en vrij grof, maar levert fluwelige pasta op.
  • 'Semola rimacinata di grano duro' is nog iets fijner gemalen. Dit grove meel heeft een hoog glutengehalte en geeft de juiste structuur.
  • Ook 'farina di grano tenero' (tipo doppio zero) is bloem van zacht graan. Ideaal voor pizza en verse pasta.

Wat is eierpasta?

Eierpasta is zachter, zwaarder en smaakvoller dan gewone pasta omdat er meer ei in zit. De kooktijd is daarom ook wat korter. Door de proteïnen is deze pasta het lekkerst met boter, room, vlees en andere rijke ingrediënten. Pasta zonder eieren past beter bij olijfolie, tomaten en vis uit het armere zuiden.

Krachtig kneden!

Kneed de bloem met de eieren niet te lang, maar wel krachtig. Zo'n 10 minuten volstaat als je het met de hand doet. Het deeg moet elastisch en glad aanvoelen. Als het nog wat plakkerig is, kneed je er nog wat extra bloem door. Is het te droog, werk er dan een klein scheutje water door. Met de deeghaak van je keukenrobot lukt het eventueel ook. Dit soort deeg is echter eerst heel hard. Niet alle keukenrobotten kunnen dit aan. Voeg tijdens het kneden niet te snel water toe om het deeg soepeler te maken. Na 10 minuten kneden verandert het kruimelige ei-bloemmengsel in een elastische deegbol.

Laat het deeg na het kneden 30 minuten rusten  in de koelkast in vershoudfolie. Zo komen de gluten die je tijdens het kneden activeert weer tot rust. Meteen na het kneden is het deeg te elastisch door de gluten. Als je het uitrolt, zal het zich als een elastiekje gedragen en terug z'n oude vorm willen aannemen.

Zelf pasta maken: met de hand of met de machine?

Een basic pastamachine is best betaalbaar. Met een deegroller gaat het ook, maar daarmee krijg je het deeg niet zo dun als met een pastamachine. Vooral voor ravioli en andere gevulde pasta is dun deeg het lekkerst. Voor vellen lasagne is dikker deeg prima, dat kan dus best met de deegroller. Rol het deeg uit met een deegroller en rol van je weg. Draai het deeg regelmatig een kwartslag. Gebruik net genoeg bloem om plakken te voorkomen. Rol het deeg tot een cirkel, vouw het op en rol het opnieuw uit. Herhaal dit proces 7 tot 8 keer. Rol het steeds uit tot een gladde, ronde lap van 1 à 2 mm dikte.

Dun, dunner, dunst

Pasta zet uit tijdens het koken. Draai de vellen dus dun genoeg, zeker voor ravioli, waarbij de randen de dubbele dikte krijgen. Voor lasagnevellen, spaghetti en linguini draai je tot de op één na dunste stand. De dunne pastavellen moeten 'glanzen', bijna doorzichtig zijn en zijdezacht aanvoelen.

Leg de vellen die klaar zijn op een schone theedoek. Dek ze af met een andere theedoek als je er gevulde pasta van wilt maken. Voor gewone pasta laat je ze 10 minuten onafgedekt drogen. Hiervoor kan een droogrekje ook erg handig zijn. Droog de pasta niet in een koude of tochtige ruimte, want dan wordt ze broos.

Zo kook je zelfgemaakte pasta

Kook verse pastaaltijd in een ruime pan met gezouten water, een koffielepel per liter water. Een kooktijd van 2 à 3 minuten is voldoende. Verse pasta zal meteen naar de bodem van de kookpot zakken. Als de pasta na een paar minuten weer komt bovendrijven, is hij beetgaar en dus perfect. Olie in het kookwater is nutteloos! Als je genoeg water gebruikt – 1 liter water per 100 gram pasta – plakt de pasta niet. De olie zou de saus minder goed aan de pasta doen hechten.

Maak je ravioli? Druk de pasta rond de vulling goed aan, zodat er geen lucht in blijft zitten. Zo voorkom je dat de deegkussentjes openbarsten tijdens het koken. Gebruik ook gewoon water om de randen dicht te duwen. Eigeel maakt de pasta nog dikker tijdens het koken.

Verse pasta bewaren

  • Verse pasta kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Rol hem op tot nestjes, bestuif met bloem en bewaar onder een theedoek in de koelkast. Let erop bij gevulde pasta (ravioli, tortellini…) dat ze elkaar niet raken.
  • Om pasta langer te bewaren, laat je de nestjes een paar uur tot een dag drogen op een theedoek. De droge en harde pasta bewaar je in een bewaardoos op een koele, droge en donkere plaats. Gedroogde pasta moet iets langer koken, tussen de 3 en 5 minuten.
  • Of bewaar de vers gedraaide pasta in nestjes in een afgesloten doos of zak in de diepvries. Je hoeft ze niet te ontdooien als je ze wilt koken.

Zelf pasta maken: 4x anders

  • Zwarte pasta: meng 4 gram inktvisinkt (te koop in sommige viswinkels) onder de eieren en werk het mengsel door de bloem. Zwarte pasta is mooi en lekker met een stevige witte vis.
  • Saffraanfettuccine: meng 1 gram saffraanpoeder door de bloem en het zout. Deze gele pasta is heerlijk met scampi's en basilicum.
  • Spinaziepasta: laat in het basisrecept 2 eieren weg en vervang ze door 300 gram geblancheerde, uitgeknepen en gepureerde spinazie. Voorzie tijdens het kneden wat extra bloem, anders wordt het deeg te vochtig. Heerlijk als basis voor groene lasagne of ravioli met een ricottavulling.
  • Kruidentagliatelle: voeg een flink handvol fijngesneden peterselie, bieslook, kervel, dragon, munt of basilicum toe aan de losgeklopte eieren voor je ze onder de bloem mengt. Deze pasta is overheerlijk met boter en parmezaan.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen