Meest recente artikelen

Ken jij alle verschillende soorten pasta?

Hoeveel ken jij er?

  • Deel dit artikel:
Ken jij alle verschillende soorten pasta? Artikel

Wist jij dat er zo'n 300 soorten pasta bestaan? Voor ieder wat wils dus! Soms heb je misschien zin in macaroni, andere keren weer in tagliatelle... Welke vorm kies jij vandaag? Wij zetten ze even op een rijtje. Smakelijk!

Wat is pasta?

Pasta is een deegproduct dat op allerlei manieren en in verschillende vormen versneden kan worden. Zo kan het deeg eerst tot dunne plakken gerold worden en daarna in stroken gesneden (bv. spaghetti). Het kan ook geëxtrudeerd worden (bv. macaroni). Of de plakjes worden tot vierkantjes gesneden en dan gevuld (bv. ravioli).

Pasta is in twee hoofdgroepen onder te verdelen: pasta secca of pastasciutta is gedroogde pasta en pasta fresca is verse pasta. Wanneer je best gedroogde gebruikt of wanneer je beter voor verse pasta kiest, lees je hier.

Pasta secca

De meest bekende soort pasta is gemaakt van water en bloem van harde tarwe. Tot deze categorie behoren de meeste voorverpakte pastasoorten.

De andere soort wordt gemaakt van bloem van zachte tarwe en eieren, de zogenaamde eierpasta (pasta secca all’uova). Deze eierpasta’s kun je bij Italiaanse specialiteitenwinkels en bij verschillende supermarkten kopen. Eierpasta’s hebben meestal een kortere kooktijd en zijn bovendien voller en zachter van smaak.

Pasta fresca

En dan is er natuurlijk de verse (zelfgemaakte) pasta. Dit is ook een eierpasta. Verse pasta heeft maar een hele korte kooktijd, vaak nog minder dan één minuut.

Soorten pasta

Korte deegwaren

Conchiglie of schelpjes: 
kleine, holle pasta.

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Conchiglie met spinazie

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Conchiglie met zalm en zalmeitjes

Farfalle:
 pasta in de vorm van vlindertjes.

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Farfalle met knoflook en pijnboompitten

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Farfalle con le sarde

Fusilli:
 korte spiraalvormige pasta.

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Fusilli met broccolipesto en gegrilde gamba’s

Macaroni:
 lange pasta, die hol is.

 

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Slanke macaroni met knolseldersaus

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Macaroni met pesto en gegrilde kip

Penne:
 korte buisvormige pasta waarvan de uiteinden schuin zijn afgesneden.

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Penne met avocadodressing

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Penne all'arrabbiata

Rigatoni:
 korte buisvormige pasta waarvan de uiteinden recht zijn afgesneden.

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Rigatoni alla puttanesca

Orecchiette: holle, komvormige pasta.

 

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Volkoren orecchiette met broccolisaus

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Orecchiette met pancetta en rucola

Casarecce: deze opgerolde pasta met gekromde uiteinden heeft de ideale vorm om saus tot de laatste druppel op te vangen. Bovendien is dit een van de meest veelzijdige soorten.

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Casarecce met avocado-erwtjespesto en burrata

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Casarecce con pesto alle Genovese

Lange deegwaren

Linguine:
 lange, platte macaroni die, afhankelijk van de breedte, linguine, bavette of trenette heet.

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Linguine met kastanjechampignons en citroen

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Linguine met pancetta en groene asperges

Spaghetti:
 misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Lange, dunne pasta, die niet hol is.

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Spaghetti aglio e olio (9 SmartPoints p.p)

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Spaghetti met veggie bolognese

Tagliatelle of fettuccine:
 naast spaghetti een van de meest gebruikte pastasoorten. Smalle lintvormige repen heten tagliatelline, tagliatelle of fettuccine. Brede repen heten fettuce.

  • Snel klaar
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Tagliatelle met zalm, mascarpone, erwtjes en dille

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Fettuccine met ossobuco

Pappardelle: een bredere variant van tagliatelle.

 

Trofie: gedraaide pasta van griesmeel.

 

  • Snel klaar
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Trofie met spek, erwtjes en zure room

Gevulde deegwaren of deegvellen

Je kunt gevulde deegwaren ook zelf maken.

Cannelloni: holle buisjes van deeg om op te vullen.

 

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Cannelloni met ricotta en tomaten

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Cannelloni met spinazie en wittebonensaus

Lasagne: lasagne is er in twee soorten: groene en witte.

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Lasagne met pompoen, savooikool en cottage cheese

Ravioli: vierkante, met vlees of spinazie gevulde deegjasjes.

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Ravioli met wortel en lamsgehakt

Tortellini: deegringen die met allerlei groente, kaas of vlees gevuld kunnen worden en in verschillende grootte gekocht kunnen worden.

 

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Tortellini met ricottavulling en tomatensaus

  • Ik heb alle tijd
  • Duur
  • Iets moeilijker

Tortellini met patrijs, aardpeer en truffel

Voor echte pastakenners

Caccavella: de grootste pasta ter wereld! Eén schelp weegt 50 gram en heeft een diameter van 9 cm. Serveer er eentje als voorgerecht, gevuld met tomatensaus, mozzarella, gehakt en ricotta.

Fileja: deze subtiel gedraaide pasta met gleufje in het midden is zo’n 20 centimeter lang en zit daarmee tussen de korte en lange pastasoorten in. Perfect met een zwaardere, pikante vleessaus.

Anelletti: als er in Sicilië iets te vieren valt, is de kans groot dat er ‘anelletti timbale’ op tafel verschijnt. Deze ringvormige pasta wordt samen met tomatensaus en kaas in een ovenvaste timbaal gebakken in de oven.

Agnolotti: heb je thuis een pastamachine, dan moet je deze zeker eens zelf maken. Veel makkelijker en sneller dan ravioli, want door twee lange vellen pastadeeg op elkaar te leggen, maak je er in één keer een heleboel.

Engelenhaar (capelli d’angelo): de sliertjes zijn zo dun dat je ze gewoon kunt laten meekoken in bouillon of soep. Fijne extra: met het zetmeel dat ze loslaten zorgen ze voor extra binding.

Bigoli: bigoli is iets dikker dan spaghetti en heeft een ruwere buitenkant, waardoor de slierten veel beter saus vasthouden. Lekker met salsa van sardines of ragout met eend. Probeer de verse variant te vinden, die is nog zoveel lekkerder.

Gigli: gigli – Italiaans voor lelie – is één van de mooiste pastasoorten. Elk stukje is zorgvuldig gevormd als een kroontje met ruwe kanten. Ideaal voor hele pure gerechten. Maak ‘m af met wat kruidenolie, verse groenten en parmezaan… en klaar!

Weetjes

Holle vormen zoals penne zijn geschikt voor dikke sauzen, terwijl platte of dunne pasta meestal met dunne, gladde sauzen geserveerd worden. Hier lees je welke saus het beste bij welke pasta past. Voor in de soep bestaan zelfs speciale kleine pastavormen die blijven drijven.

Als de naam eindigt op -oni duidt dat op een groot formaat: conchiglioni zijn bijvoorbeeld grote conchiglie. En tortelloni zijn een grotere variant van tortellini. Namen die eindigen op -ini en -ette duiden daarentegen op een kleiner formaat.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen