Vol-au-vent maken: zo doe je dat
Stap voor stap
Romige saus, malse kip, champignons en gehaktballetjes in een krokant bladerdeegbakje… Water in de mond? Dan is het hoog tijd om zelf eens vol-au-vent te maken! Geen zorgen: het is makkelijker dan je denkt. En met onze tips (én handige video) lukt het altijd.
Wat is vol-au-vent eigenlijk?
Vol-au-vent, ook wel videe of koninginnenhapje genoemd, is een échte klassieker uit de Belgische keuken. Het is een romige ragout met kip, balletjes en champignons, meestal geserveerd in een krokant bladerdeegbakje.
Wil je graag weten waar die namen nu eigenlijk vandaan komen of wat het verschil is? Dat lees je hier!
Wat heb je nodig?
Voor een klassieke vol-au-vent voor 4 personen:
- 1 braadkip
- 300 g kippengehakt
- 350 g soepgroenten
- 250 g Parijse champignons
- Een halve citroen
- 1 kruidentuiltje
- 2 bakjes tuinkers
- 4 bladerdeegbakjes
- 3 blokjes kippenbouillon
- 125 g bloem
- 125 g boter
- Olijfolie
- Peper en zout
Stap voor stap vol-au-vent maken
Lees verder onder de video
- Breng 1,5 liter water aan de kook met de soepgroenten, de braadkip, het kruidentuiltje en de bouillonblokjes. Laat ongeveer 1 uur koken.
- Haal de kip uit de bouillon, laat ze afkoelen en pluk het vlees van de beenderen. Zeef de bouillon.
- Rol balletjes van het gehakt en kook ze gaar in de bouillon.
- Snij de champignons in partjes en bak ze goudbruin in olijfolie. Kruid met peper en zout.
- Smelt de boter in een kookpot, voeg de bloem toe en roer tot een roux. Doe er al roerend 1 à 1,2 liter bouillon bij en laat de saus indikken. Breng op smaak met het citroensap, peper en zout.
- Meng de kip, de balletjes en de champignons door de saus. Verwarm de bladerdeegbakjes even in de oven en vul ze met de vol-au-vent. Leg er het dekseltje op en serveer met de tuinkers. Ontdek hier wat je nog bij je vol-au-vent kunt serveren.
Nog wat handige tips
- Saus te dun? Ontdek hier hoe je dat makkelijk oplost.
- Op voorhand maken? Zeker! Lees hier hoe je dat aanpakt.
- Opnieuw opwarmen zonder schiften? We leggen het uit.
Zo, nu kun je de perfecte vol-au-vent maken! Nog meer te weten komen over vol-au-vent? Lees alle artikels en recepten hier!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!