Meest recente artikelen

Zo lang moet je pasta koken

Tips en tricks

  • Deel dit artikel:
Zo lang moet je pasta koken How to's

Pasta wordt vrijwel altijd te lang of juist te kort gekookt. De kooktijden per pasta zijn ook amper uit elkaar te houden. Ons lijstje helpt je een stuk op weg naar de perfecte pasta.

Zorg altijd voor een grote pan water met flink wat zout. Als je pasta erin gooit, komt het water op die manier snel weer aan de kook zodat je de tijd goed kunt instellen. Dit doen we ook in het filmpje dat je onderaan kan terugvinden.

Zo lang kook je de verschillende pastasoorten:

  • Fusilli: 7 min.
  • Penne: 11 – 14 min.
  • Macaroni: 8 min.
  • Farfalle: 13 – 15 min.
  • Spaghetti: 11 – 13 min.
  • Tagliatelle: 10 min.
  • Verse pasta: 4 min.

Pasta is ‘al dente’ op z’n best

Als je de pasta beetgaar kookt, is hij op z’n best. De kooktijden hierboven kun je prima aanhouden, maar het beste is toch even te proeven voordat je afgiet. Zodra de pasta van binnen niet meer hard is, is hij goed. Langer koken betekent dat je pasta plakkerig wordt.

Do’s

  • Zout het kookwater, en wees niet zuinig! Op deze manier breng je de pasta zélf op smaak, en geloof ons: de smaak van heel je pastagerecht zal erdoor verbeteren. Reken op 2 el per halve kilo pasta – echt waar!
  • Roer in de pasta terwijl hij kookt, vooral tijdens de eerste 2 minuten. Zo zorg je ervoor dat de pasta niet gaat kleven.

Don’ts

  • Spoel je pasta nooit! Gewoon losjes laten uitlekken is voldoende. Pasta hoeft echt niet helemaal uit te lekken: een beetje overgebleven pastawater fungeert zelfs als bindmiddel voor je pastasaus.
  • Voeg geen olie toe aan het pastawater. De olie drijft op water en zal er niet voor zorgen dat de pasta niet kleeft.
  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen