Meest recente artikelen

Welke olie gebruik je het best om groenten te roosteren in de oven?

Zoveel keuze…

Welke olie gebruik je het best om groenten te roosteren in de oven? Artikel

De keuze in de winkel is vaak overweldigend. Welke olie kies je nu het best als je groenten gaat roosteren in de oven? We vroegen het aan Karolien Olaerts.

Olijfolie, maïsolie, arachideolie… En zo kunnen we nog wel even door gaan. Er bestaan zoveel soorten om te koken, bakken en braden maar met welke olie kun je nu het best groenten roosteren? Karolien Olaerts deelt haar tips.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: welke olie gebruik je het best als je groenten gaat roosteren in de oven?

Het antwoord van Karolien

 "Welke olie je kiest hangt af van de temperatuur waarop je de groenten gaat roosteren. Oliën hebben een verschillend rookpunt: dat is het punt waarop de olie begint af te breken en de chemische structuur zodanig verandert dat de olie niet meer geschikt is om te consumeren. Olijfolie kun je bijvoorbeeld gebruiken tot 180 graden."

Groenten roosteren in olie

"In mijn recepten rooster ik vaak op een vrij hoge temperatuur, zoals 210 of zelfs 220 of 230 graden, omdat dat de groenten lekker karamelliseert en voor extra veel textuur zorgt. In dat geval kun je geen olijfolie gebruiken. Ik kies dan voor rijstolie, die een rookpunt heeft van 240 graden. Die olie is makkelijk verkrijgbaar, is (relatief) goedkoop en hij heeft een neutrale smaak".

Check het rookpunt

"Bij de rijstolie die in de betere supermarkten verkrijgbaar is, van het merk King, staat het rookpunt ook vermeld op het etiket. Ook koolzaad-, avocado- en maïsolie hebben in theorie een hoog rookpunt, maar er zijn er toch die enkel geschikt zijn voor koud gebruik. Bekijk dus zeker altijd het etiket!"

De lekkerste geroosterde groenten

Gek op geroosterde groente? Met Libelle Lekker schuif je ze zo in de oven. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen