Hoe maak je de ultieme Wellington? Voor jou uitgetest door de redactie
In de testkeuken
Beef Wellington is een iconisch voorbeeld van de Britse Sunday Roast en past in een lange traditie van vlees bakken in bladerdeeg. Maar het gerecht maakt een comeback en is weer helemaal hip. Zo maak je zelf zo’n spectaculair gebraad in een krokant jasje!
Ook chef Gordon Ramsay lust wel een 'Welly': "Beef Wellington ziet er spectaculair uit, maar is eigenlijk verrassend makkelijk om te maken. Bovendien kun je bijna al het werk de dag voordien al doen, zodat je de Welly de dag van je etentje alleen maar in de oven hoeft te schuiven!"
Welk vlees gebruik je voor Beef Wellington?
- De klassieke beef Wellington wordt met rundvlees gemaakt, maar je kunt ook aan de slag met varkenshaasje, kalkoen, zalm, wild, gehakt en zelfs groenten.
- De vegetarische variant heeft als hoofdingrediënt een stevige groente, zoals pompoen. Of wat dacht je van een veggie variant met rode biet? Die heet dan… beet Wellington.
Zo lukt je Beef Wellington altijd!
Hoe maak je de ultieme Wellington? Wij testten het voor jou uit! Met deze tips van de redactie zet je een heus pronkstuk op tafel. Dé 7 tips voor het perfecte Wellington-gebraad…
- Belangrijk is dat het vlees over de hele lengte dezelfde dikte heeft voor een perfecte garing. Vraag je slager om hiermee rekening te houden.
- Laat voor de duxelle de champignons altijd goed inkoken. Als er nog vocht overblijft, zal dat door het bladerdeeg worden opgenomen en krijg je het bladerdeeg niet krokant.
- Laat de rol bladerdeeg uit de koelkast 5 minuten op kamertemperatuur komen voor je hem uitrolt, om scheurtjes te voorkomen.
- Laat ook het vlees net voor het aanschroeien op kamertemperatuur komen. Leg het nooit ijskoud in de pan. Koud vlees dat je aankorst, zal schrikken en taai worden.
- Strooi, na het bestrijken met eidooier en net voor het bakken, een snuif zout op het bladerdeeg, zodat het knapperig bakt.
- Het is cruciaal om na het bakken het vlees nog 10 minuten te laten rusten. Zo kan het vlees ontspannen en kunnen de sappen zich mooi verspreiden.
- Versnijden doe je ten slotte met een heel scherp mes. Gordon Ramsay: 'Het allerbelangrijkste: snij de Wellington niet in te dunne plakjes, maar wel in plakjes van ongeveer 2,5 cm dik.'
Welke ham gebruik je tussen de duxelle en het vlees?
Gordon Ramsay: 'In het originele recept komt er tussen de duxelle en het vlees een soort pannenkoek, maar lekkerder en smaakvoller vind ik een heel fijne laag rauwe ham (prosciutto crudo, zoals parmaham of pancetta), die een soort barrière vormt voor de vleessappen, zodat het vlees niet uitdroogt en het bladerdeeg niet nat wordt. De zoutige ham gaat bovendien perfect samen met de zachte duxelle van paddenstoelen.'
Aan de slag met vershoudfolie
Het geheim voor een geslaagde beef Wellington is vershoudfolie. Gebruik veel vershoudfolie om de lagen strak te houden.
- Begin met het uitrollen van een paar vellen folie over je aanrecht (gebruik er meer dan één, anders barst het open).
- Leg er overlappend de plakken ham op.
- Verdeel er vervolgens met de achterkant van een lepel de duxelle over en leg het vlees erop.
- Hef de rand van de vershoudfolie op en wikkel de folie zo strak mogelijk rond de ingrediënten. Zorg ervoor dat de filet bedekt is.
- Rol de folie op tot een perfect gevormde cilinder.
- Je kunt deze methode later nog een keer gebruiken om je cilindervormige vleesrol in het bladerdeeg te wikkelen.
Onthoud: hoe strakker je de folie wikkelt, hoe perfecter de vorm zal zijn.
Gebruik het beste bladerdeeg
Wie geen bakkersopleiding heeft gevolgd, zal niet snel aan homemade bladerdeeg beginnen. Gelukkig bestaat er lekker kant-en-klaar bladerdeeg! Wil je toch graag écht uitpakken met de feesten? Hier vind je ons foolproof recept.
Hoe maak je de duxelle?
De duxelle voegt een diepe, aardse smaaklaag toe, die het malse vlees prachtig aanvult.
- Een duxelle maak je door fijngehakte champignons en een fijngesneden sjalotje (met eventueel nog een teentje knoflook) in boter en olie te bakken tot ze zacht zijn en vervolgens optioneel nog te laten inkoken met witte wijn en een takje tijm tot een dikke pasta.
- Welke paddenstoelen gebruik je het best voor je duxelle? Chef Gordon Ramsay suggereert kastanjechampignons, maar ook gewone witte champignons, eekhoorntjesbrood of een mix van oesterzwammen, shiitakes en girolles kunnen.
- Geen zin om te hakken? Maak het je gemakkelijk en hak de paddenstoelen met de sjalot en de knoflook fijn in een keukenrobot.
Beef Wellington: het ultieme recept
Wil je dit recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Wat serveer je bij beef Wellington?
- Bewaar de wat zwaardere bijgerechten zoals frietjes, kroketten of een aardappelgratin voor een ander moment, want Beef Wellington is op zichzelf al vrij zwaar.
- Bijna alle soorten aardappelen zijn lekker als bijgerecht bij beef Wellington, net als klassieke (winter)groenten, zoals pastinaak, spruitjes of broccoli.
- Maak bijvoorbeeld geroosterde aardappelen met rozemarijn of een romige aardappelpuree. Een gemengde groene salade met vinaigrette past er ook goed bij.
Hoe werd de Beef Wellington beroemd?
Beef Wellington werd in Amerika populair na een tv-programma. In 1965 bereidde de populaire tv-chef Julia Child in het programma ‘The French Chef’ een ‘Filet of Beef Wellington’.
Beef Wellington werd naar verluidt het lievelingsgerecht van de Amerikaanse president Richard Nixon, waarna het in het kookboek van het Witte Huis terechtkwam.
Wat is een Sunday Roast?
De Sunday Roast of een Roast Dinner is een heel gezellige, typisch Britse gewoonte. Doordeweeks eet het gezin apart en snel-snel, maar op zondagmiddag brengt de geur van uien, jus en gebraden vlees iedereen weer samen.
- Een Sunday Roast is een traditionele maaltijd, die bestaat uit gebraden vlees, zoals rundvlees, kip, lam of varkensvlees, gebakken aardappelen en groenten zoals wortelen, pastinaak en spruitjes, geserveerd met veel gravy (vleesjus) en vaak Yorkshire pudding, kleine luchtig gerezen pasteitjes.
- Deze stevige, troostrijke maaltijd aan het einde van de week vindt zijn oorsprong in de vijftiende eeuw en is een populaire culturele traditie. Een ideale gelegenheid om een beef Wellington te serveren.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!