Meest recente artikelen

Wat doet gelatine precies?

En zijn er alternatieven?

Wat doet gelatine precies? Artikel

Gelatine is een onmisbaar ingrediënt in vele keukens, vooral voor wie graag desserts maakt. Maar wat doet gelatine precies, welke soorten bestaan er en hoe gebruik je het op de juiste manier? Plus: 20 desserts om te oefenen…

Het wordt héél vaak toegevoegd aan dessertjes , maar wat is gelatine en wat doet het? Gelatine is een bindmiddel dat vaak wordt gebruikt om een crème of taartvulling te binden en dat ook in snoepjes en desserts wordt verwerkt.

Het zorgt voor een gladde, stevige structuur in dessertjes als panna cotta, mousse, kaastaart en bavarois. Hoe meer gelatine je toevoegt, hoe steviger het eindresultaat. Maar: gebruik je te veel gelatine, dan is het resultaat een taaie textuur.

Welke soorten gelatine bestaan er?

Gelatine is verkrijgbaar in twee vormen:

  • Blaadjes gelatine (of gelatineblaadjes): deze moet je weken in koud water en daarna oplossen in een warme vloeistof. Handig voor wie precies wil doseren.
  • Poedergelatine: makkelijker om af te wegen en te mengen. Je doet het poeder in een beetje koud water (laten zwellen) en lost het daarna op in warme vloeistof.

Daarnaast is er ook een verschil in oorsprong:

  • Dierlijke gelatine: de meest voorkomende soort, gemaakt van de huid en beenderen van varkens of runderen.
  • Visgelatine: gemaakt van visafval, een alternatief voor wie geen varkensgelatine mag of wil gebruiken (bijvoorbeeld omwille van religie).
  • Plantaardige alternatieven: vegetariërs en veganisten kunnen onder meer agaragar gebruiken, een bindmiddel uit zeewier.

Hoe gebruik je gelatine?

Of je nu een luchtige mousse maakt of stevige snoepjes: gelatine geeft structuur of stevigheid aan je gerechten. Door de juiste soort en hoeveelheid te kiezen én het correct te verwerken, krijg je het beste resultaat. Zo doe je het…

  • Gelatine week je altijd eerst in koud water – dit zorgt ervoor dat het zacht wordt. Daarna knijp je de blaadjes uit en voeg je ze toe aan een warme vloeistof (nooit koken, want dan verliest het zijn bindkracht). Roer goed zodat er geen klontertjes ontstaan.
  • Hoe lang het duurt voor de gelatine opstijft, hangt af van het volume van je bereiding – reken op minstens 2 tot 4 uur in de koelkast.
  • Tip: neem altijd de juiste hoeveelheid. Gelatine zorgt voor stevigheid, maar bij een overdosis wordt je dessert rubberachtig.

Hier lees je nog eens na hoe je gelatine precies gebruikt, stap voor stap.

Weegt elk blaadje gelatine evenveel?

Nee, niet alle blaadjes gelatine hebben hetzelfde gewicht. Kijk dit dus goed na op de verpakking. Als je meer zekerheid wil, kun je voor gelatinepoeder kiezen – dat is makkelijker exact af te meten.

Is gelatine geschikt voor vegetariërs?

Dierlijke gelatine is niet geschikt voor vegetariërs of veganisten, aangezien het gemaakt wordt van dierlijk afval. Gelukkig zijn er plantaardige alternatieven zoals agaragar of pectine. Dat doet hetzelfde als gelatine, al vereist het een wat andere verhouding en bereiding voor een vergelijkbare bindkracht.

Aan de slag met onze favoriete desserts

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen