Meest recente artikelen

5 x vegetarische alternatieven voor gelatine

Veggie bindmiddelen

5 x vegetarische alternatieven voor gelatine Artikel

Gelatine is een bind- en geleermiddel dat wordt gewonnen uit dierenbotten en -huid. Gelatine is dus niet vegetarisch, maar zit wel in een heleboel snoep, pudding en desserts. Gelukkig zijn er ook vegetarische en veganistische alternatieven. 

1. Agar agar

Agar agar (E406) is een plantaardig alternatief voor gelatine dat zowel geschikt is voor vegetariërs als voor veganisten. Agar agar is namelijk afkomstig uit een bepaalde soort rode algen. Agar agar poeder is wit, kleurloos en smaakloos. Een gram agar agar vervangt ongeveer drie gram gelatine. Agar agar wordt vaak gebruikt als bindmiddel voor soepen, ijs, snoepjes en pudding. Daarnaast is agar agar zeer populair voor het maken van confituren.

Voeg een paar gram agar agar toe aan koud water en breng het aan de kook. Na enkele minuten koken voeg je het mengsel toe aan het recept. In tegenstelling tot dierlijke gelatine, die moet afkoelen om op te stijven, kan dit met agar agar al op kamertemperatuur. Een nadeel van agar agar is dat de bindkracht van relatief korte duur is. Je maakt een recept met agar agar dus best niet te ver van tevoren.

2. Pectine

Pectine is een onderdeel van celwanden van planten en vruchten en wordt vooral gewonnen uit citrusfruit. In een zuur milieu en bij verhitten met suiker krijgt pectine een gel-achtige structuur, daarom wordt het vaak gebruikt bij het maken van jam, chutney of confituur.

3. Vege-gel

Vege-gel is een vegetarisch alternatief voor gelatine. Het bestaat vaak uit een combinatie van verschillende zetmelen, die samen de eigenschappen van gelatine nabootsen. Een zakje is genoeg voor ruim een halve liter vloeistof. Vege-gel kan gebruikt worden in allerlei zoete en hartige recepten. Ideaal voor als je bijvoorbeeld eenvoudig een vegetarische panna-cotta wilt maken.

4. Tapioca

Tapioca is een zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel. Tapioca is verkrijgbaar in poedervorm of als kleine harde witte korrels die gedrenkt moeten worden. Een gekende toepassing van tapioca zijn de kleine balletjes die je vindt in bubble tea, maar het kan ook gelatine vervangen in je favoriete dessertjes. Bovendien is tapioca glutenvrij en dus naast voor vegetariërs ook geschikt voor mensen met een gluten-intolerantie.

5. Arabische gom

Arabische gom (E414) is een harsachtige gom uit een boom die groeit in een gebied dat zich uitstrekt van West-Afrika tot en met het Arabisch schiereiland. De gom komt vrij wanneer de schors van de boom barst en is geschikt voor veganisten. Arabische gom wordt gebruikt in kant-en-klare dessertjes, dranken, drop, bepaalde soorten marshmallows en snoep.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen