Meest recente artikelen

Hoe moet je gelatine(blaadjes) gebruiken?

Helemaal niet moeilijk

Hoe moet je gelatine(blaadjes) gebruiken? How to's

Vraag jij je weleens af hoe je precies gelatine moet gebruiken, en met welke hoeveelheden je rekening moet houden? Wij maakten een overzicht.

Als de moed je al in de schoenen zakt wanneer je in een recept leest dat je gelatine moet gebruiken, is dit artikel precies wat je nodig hebt. Wedden dat je 't zo dadelijk helemaal ziet zitten?

Gelatine gebruiken: makkelijker dan je denkt

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat gelatine in zowel poeder- als blaadjesvorm te krijgen is. Ze hebben hetzelfde effect; het enige verschil is de manier waarop je ze verwerkt. Als je voor de eerste keer werkt met gelatine, raden we je aan om de blaadjes te gebruiken: daar komt minder afwegen aan te pas.

Gelatineblaadjes

 1. Check op de verpakking hoeveel 1 blaadje gelatine weegt (dat kan verschillen; daarom zijn recepten die om gelatineblaadjes vragen zonder een gewicht te vermelden nogal tricky) en leg de juiste hoeveelheid klaar.
 2. Week de blaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Dat duurt meestal zo'n 10 minuten. Heb je meer tijd? Laat ze dan gerust wat langer in het water liggen.
 3. Knijp de blaadjes goed uit.
 4. Voeg ze toe aan een warme massa. Laat niet meer koken. Roer tot er geen klonters mee te zien zijn.
 5. Verwerk de gelatine in je gerecht (wacht hier niet te lang mee om te vermijden dat de gelatine te stevig wordt).
 6. Laat opstijven in de koelkast.

Gelatinepoeder

 1. Weeg de juiste hoeveelheid poeder af.
 2. Meng het poeder met koud water. De verhouding is meestal 1 deel poeder op 5 delen water, maar controleer altijd de verpakking om zeker te zijn.
 3. Als het mengsel is ingedikt, voeg je het toe aan een warme vloeistof.
 4. Verwerk de massa daarna zoals je met gesmolten gelatineblaadjes zou doen.

Extra tips

 • Stoffen in bepaalde fruitsoorten als ananas, kiwi en mango breken de bouwstenen van gelatine af, waardoor de gelei niet optimaal zou opstijven. Wil je ze toch gebruiken? Blancheer ze dan eerst even of gebruik fruit uit blik.
 • Is je gelei te snel gestold? Maak 'm weer vloeibaar door het geheel even op te warmen. Laat de massa niet koken!
 • Zorg er altijd voor dat je je geweekte gelatine oplost in een warme vloeistof; anders krijg je nooit een glad resultaat.

Recepten met gelatine

Klaar om het zelf uit te proberen? Deze dessertjes met gelatine kun je alvast uittesten vanavond.

Liever veggie?

Gelatine is een prima hulpmiddel in de keuken, maar helaas is ‘t niet geschikt voor de vegetariërs onder ons. Niet getreurd: er zijn intussen tal van vegetarische en vegan alternatieven te koop. Je leest er alles over in dit artikel:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen