Meest recente artikelen

4 fouten die je beter vermijdt als je aardappelsalade maakt

Timing is alles

4 fouten die je beter vermijdt als je aardappelsalade maakt Artikel

Picknick, barbecue of gewoon voor je doordeweekse diner of als lunch: zo’n salade met aardappelen is altijd lekker. Als je ‘m juist bereidt tenminste. Deze vier fouten kun je beter vermijden als je een aardappelsalade klaarmaakt.

Lauw, warm, met mayo of een heerlijk gekruide dressing, met een eitje of zonder al te veel veel liflafjes… Welke aardappelsalade je ook wil bereiden, deze fouten maak je beter niet.

Vier fouten die je het best niet maakt bij aardappelsalade

1. Niet de juiste aardappel kiezen

Er zijn verschillende soorten aardappelen. Daar ligt meteen ook de oorzaak van de meest voorkomende fouten bij aardappelbereidingen, en dus ook bij het maken van een aardappelsalade. Laat je nooit verleiden tot een bloemige aardappel voor een salade. Vallen ze al niet uiteen tijdens het koken, dan wel tijdens het mengen met de andere ingrediënten. En dan zit je… in de puree. Kies dus voor een vastkokende pieper met een laag zetmeelgehalte.

2. De aardappelen niet perfect bereiden

Iedereen kan een aardappel koken, toch? Maar voor een aardappelsalade heb je het perfecte patatjenodig, en dat kook je zoals het moet. Start met koud water en zorg dat je aardappelen volledig onder staan. Gooi je ze meteen in kokend water, dan garen ze ongelijkmatig, lees: papperig aan de buitenkant, hard vanbinnen. Eens ze koken, zet je het vuur lager. Vergeet zeker het zout niet: zo kunnen ze de smaak volledig opnemen. Tip: als je de aardappelen in de schil kookt, zijn ze nog smaakvoller.

fouten aardappelsalade

3. Aardappelen te lang of te kort laten koken

Nog rauw vanbinnen of juist een plakkerige, platte patat: het is een van de teleurstellendste fouten bij een aardappelsalade. Want je wil natuurlijk dat er niets aan te merken valt op het hoofdingrediënt van je gerecht. Hou je aardappelen dus goed in de gaten en check ze tijdig. Als ze zacht zijn wanneer je er met een vork in prikt, is het tijd voor actie. Aardappelen in de schil koel je onder koud water. Geschildeaardappelen verspreid je over een schaal zodat ze sneller afkoelen.

4. Slechte timing bij het samenstellen

Wanneer je de andere ingrediënten toevoegt, hangt af van de soort salade die je wil. Een vinaigrette wordt beter opgenomen als je ze aan de warme aardappelen toevoegt. Maar een sausje op basis van mayonaisevraagt net om frisse patatjes. Maak je geen lauwe of warme aardappelsalade, dan kun je de aardappelen al een dag vooraf koken. Zo zijn ze extra fris. Ook een koude aardappelsalade wordt beter van een nachtje in de koelkast, maar laat 'm voor het serveren dan even op temperatuur komen. Wat te koud is, proef je minder goed.

Onze favoriete recepten voor aardappelsalade

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen