Meest recente artikelen

Kebab, pita en shoarma: wat is eigenlijk het verschil?

't Zit in de kleine dingen!

Kebab, pita en shoarma: wat is eigenlijk het verschil? Artikel

Kebab, pita en shoarma zijn drie populaire gerechten uit het Midden-Oosten. Veel verschillen ze niet van elkaar, maar toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Van smaak tot hoe ze worden geserveerd: dit zijn de verschillen.

Kebab

Kebab betekent in het Turks niets meer dan ‘gebakken vlees’. Het wordt gemaakt van gegrild vlees, dat meestal aan een spit wordt geroosterd en vervolgens in dunne plakjes wordt gesneden. Het vlees kan variëren van lamsvlees, kip, rundvlees tot zelfs vis en groenten. Het vlees is meestal gekruid met een mengsel van kruiden en specerijen, zoals komijn, koriander, paprika en knoflook. Dit geeft het een kenmerkende smaak en aroma. Het vlees is ook sappig en mals, omdat het langzaam wordt geroosterd en de vetten smelten, waardoor het vlees zijn vocht vasthoudt.

Kebab wint aan populariteit omdat het zo snel en gemakkelijk is. Je kunt het op heel wat manieren serveren, bijvoorbeeld in een wrap, tussen een broodje, met rijst, salade of als onderdeel van een bord met meerdere gerechten. Kebab is enorm veelzijdig en je kunt er heel wat lekkere combinaties mee maken.

Probeer deze recepten met kebab eens

 

Pita

Pita verwijst eigenlijk naar het broodje dat erbij wordt geserveerd. Het is een plat brood dat traditioneel wordt gemaakt van tarwebloem, water, zout en gist, en wordt gebakken in een oven. Het brood heeft een zachte textuur en kan worden gevuld met verschillende soorten vlees, groenten en sauzen om een heerlijke pita te maken. Populaire vullingen zijn onder andere kebab, falafel en kip gyros. De sauzen die vaak worden gebruikt zijn tahini, hummus en tzatziki.

Het grote verschil tussen kebab en pita is dat het hierbij gaat over het broodje en bij kebab gaat over het vlees dat aan het spit gebakken wordt, om vervolgens eventueel in een pitabroodje te serveren. Kebab kan ook geserveerd worden op een bord met rijst en salade, terwijl pita een opzichzelfstaand gerecht is.

Maak zelf heerlijke pita

Shoarma

Ook de oorsprong van shoarma komt uit het Midden-Oosten. Het is een vleesgerecht dat voornamelijk bestaat uit gekruid lamsvlees of kip dat aan het spit wordt geroosterd. Het wordt vaak geserveerd in een pitabroodje en aangevuld met verse groenten zoals tomaten, sla, uien en sauzen zoals knoflooksaus of sambal. Het vlees wordt dus op dezelfde manier bereid als kebab, maar dan geserveerd in een pitabroodje.

Het verschil tussen de drie gerechten zit dus maar in hele kleine dingen. Wat ze wel alle drie gemeen hebben is dat ze hun oorsprong vinden in het Midden-Oosten en dat ze je smaakpapillen doen dansen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!