Meest recente artikelen

Deze saus maakt alles beter: zo maak je een dressing met tahini

How to

Deze saus maakt alles beter: zo maak je een dressing met tahini Artikel

Dressing met tahini is een veelzijdig sausje dat zowel bij hartige als zoete gerechten past. Je doet ‘m net zo goed op een slaatje als in een warm groentegerecht of op een ijsje. Ontdek ons ultieme Yotam Ottolenghi-recept.

Naast kikkererwten zit tahini standaard in elke Midden-Oosterse voorraadkast. De olieachtige pasta van gemalen sesamzaadjes wordt namelijk al eeuwen gebruikt in keukens rond de Middellandse Zee, in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Er zit veel variatie op het product, afhankelijk van wie de pasta heeft gemaakt, en waar. Het kan dan ook moeilijk zijn als leek om de juiste tahini te kiezen voor je dressing.

Yotam Ottolenghi geeft de voorkeur aan de Israëlische, Libanese en Palestijnse merken. Hij vindt ze zacht en nootachtig, in tegenstelling tot de wat kleverige Griekse en Cypriotische tahin. Je kunt ook makkelijk zelf tahini maken. De beste sesamzaadjes daarvoor zijn de Ethiopische variant. Deze hebben immers een rijke smaak.

Doe 'ns tahini in je dressing

Tahini (of tahin) wordt in het Midden-Oosten vaak gegeten op toast of op brood. Daarnaast wordt de pasta gretig verwerkt in talloze heerlijke recepten. Zo kun je het gebruiken in hummus en baba ganoush. Het geeft deze dips hun nootachtige, romige smaak. Daarnaast kun je tahini ook omtoveren in een dressing die heerlijk is in tal van gerechten.

Naast tahini gaat er knoflook, citroensap, water, peper en zout in. De saus doet het heel goed in hartige gerechten maar je kunt er ook desserts mee pimpen. Denk aan vanilleijs of brownies. Wil je er zelf mee aan de slag? Ontdek ons ultieme recept voor tahinidressing dat we kregen van Ottolenghi.

Je kunt de dressing bovendien aanpassen aan je eigen smaak of aan het gerecht waarin je hem wil gebruiken. Niet alleen de verhoudingen, ook de ingrediënten kunnen variëren. Zo voegt Ottolenghi yoghurt toe aan het recept, maar zure room kan ook. Je kunt de citroen vervangen door wijn- of appelazijn, sojasaus… Of je kunt honing en vissaus toevoegen voor een dressing die heerlijk combineert met bijvoorbeeld zalm.

Dressing met tahin van Yotam Ottolenghi

Probeer ook eens deze tahinidressing

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen