Meest recente artikelen

De testkeuken: hoe maak je taboulé?

Met tips van de chef

De testkeuken: hoe maak je taboulé? Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: de ultieme taboulé.

Als je denkt dat taboulé een natte, fletse couscoussalade is uit het koelvak van de supermarkt, think again! Expert Fatima Marzouki is chef, tv-figuur en auteur van kookboeken. Je kunt haar volgen op fatimaskookatelier.be. Hier geeft ze haar tips voor de allerbeste taboulé.

Wat is het belangrijkste ingrediënt in taboulé?

Een traditionele taboulé komt oorspronkelijk uit Libanon, waar het de belangrijkste salade op een mezzetafel is.

Fatima Marzouki: "Een lekkere taboulé is fris en vol van smaak, en daar heb je heus niet zoveel ingrediënten voor nodig. Het geheim van een goede taboulé? Eén woord: peterselie! Peterselie is in deze salade meer de groente dan de kruiderij. Het steringredient, zeg maar. Wees er gul mee: gebruik voor een klassieke taboulé heel veel bladpeterselie.”

“Zorgvuldig drogen is zo mogelijk nog belangrijker dan goed spoelen. Is je peterselie nog een beetje vochtig als je 'm gaat snijden? Dan is het risico op een zompig en ­waterig resultaat groot."

Maak je taboulé met bulgur of couscous?

"Ook wordt taboulé gemaakt met bulgur en niet met couscous, zoals je soms ziet", klinkt het streng. "Bulgur is een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in de Midden-­Oosterse keuken. De fijne of middelgrove variant is prima voor taboulé. Die is al voorgekookt, je spoelt hem dus eerst met koud water (om het zetmeel eraf te halen) en dan met warm water. Vervolgens kun je hem gewoon laten rusten, dan zwelt hij vanzelf."

Welke dressing maak je voor taboulé?

"Zoals bij zoveel recepten geldt: hoe minder ingrediënten je gebruikt, hoe beter de kwaliteit moet zijn. De dressing is daarvoor essentieel. Overgiet de bulgur met een simpele, frisse dressing van citroensap (voor een zuur toetsje) en olijfolie van uitstekende kwaliteit en kruid hem met peper en zout."

Wat zit er nog meer in taboulé?

  • "De lekkerste taboulé krijg je met wat lente-ui. Lente-ui is minder scherp dan gewone ui en de milde smaak matcht perfect met de peterselie. Het voorziet je salade van een licht pikante, zoete toets en meer diepte. 'Tabbūle' betekent 'licht scherp', en dat is precies de smaak die je verkrijgt door de combinatie van peterselie, ui en tomaat."
  • "Stukjes tomaat mogen ook niet ontbreken: koop mooie, zoete, rijpe tomaten die nog stevig aanvoelen en niet te veel water bevatten.
  • Voor een beetje fraîcheur kun je er ook verse muntblaadjes bij hakken. Gebruik zeker geen gedroogde munt. Spoel en droog de munt en haal de ­harde steeltjes eraf.
  • Eventueel mogen er nog komkommerstukjes bij.
  • "Voor het oog en voor een zoete toets, kun je 'm eventueel afwerken met granaatappelpitjes. Roer goed om, zodat de smaken zich kunnen vermengen."
  • TIP: "Je kunt al het voorbereidende haken snijwerk doen, maar voegt pas op het laatste moment alles samen. Anders wordt het een slappe bedoening.”

Drie fouten die je het best vermijdt

  1. Gebruik geen krulpeterselie in je taboulé: net de blad­peterselie geeft het gerecht zijn ­karakteristieke smaak.
  2. Gebruik nooit een keuken­machine of -robot om je ­kruiden te hakken. Het mes geeft warmte af, kneust de kruiden en maakt ze slap. Een vlijmscherp mes is ­onmisbaar. Als je de peterselie juist snijdt, krijgt de taboulé net een luchtige en droge textuur.
  3. Gebruik nooit te veel bulgur. Hoofdrolspelers in deze salade zijn de peterselie en de tomaat.

Lekker met?

  • "Traditioneel wordt taboulé op kamertemperatuur geserveerd, in kleine blaadjes Romeinse sla. Die gebruik je als een kommetje of eetbare lepel om de salade mee op te scheppen."
  • Of geniet ervan met lekker veel heerlijk flatbread! We scheuren er kleine driehoekjes van, die we 'kattenoren' noemen. Zo scheppen we de taboulé op. Een perfecte combinatie!"

Wat ís bulgur?

De enige echte taboulé maak je met bulgur en niet met couscous. In sommige recepten zijn couscous en bulgur onderling inwisselbaar, maar er is wel een groot verschil tussen de twee. Een overzicht:

  • Couscous is grof gemalen durumtarwe. Het meel wordt in een draaitrommel (of soms zelfs met de hand) tot kleine bolletjes gevormd. De smaak is eerder neutraal en de structuur is zacht, vergelijkbaar met die van pasta.
  • Voor bulgur wordt tarwe gestoomd, gedroogd en tot slot vermalen tot een grove korrel. De smaak is eerder licht nootachtig. Qua structuur is bulgur grover dan couscous en het heeft meer bite.

Er bestaan verschillende soorten bulgur. Het is belangrijk dat je de fijne bulgurvariant gebruikt. Check bij twijfel de verpakking: daarop moet staan dat je de bulgur klaarmaakt door 'm te weken in water. Als hij nog gekookt moet worden, is hij te grof en niet geschikt voor taboulé.

Probeer het zelf met dit recept

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Lekker uit eten

Liever kant-en-klaar? In deze zaakjes hebben ze de beste taboulé.

Aywa

Sympathiek Libanees ­restaurant, waar je heerlijk kunt sharen of afhalen.

Lammerstraat 12, Gent, ­facebook.com/aywagent

Oliban

Authentieke gezellige ­Libanese restaurants met traiteurservice.

Vleurgatsesteenweg 324, ElseneDumonplaats 7, Woluwe Waterloosesteenweg 1359 H, Ukkel, oliban.be

Little Beirut

Sinds jaar en dag een van de populairste Libanese ­restaurants van Antwerpen.

Kribbestraat 18, Antwerpen, littlebeirut.be

Nude

Hip, kosmopolitisch en met heel veel veggie opties. De taboulé wordt er gepimpt met cashewnoten, dille en rozijntjes.

Koning Albertstraat 15, Kortrijk, nude-kortrijk.be

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen