Meest recente artikelen

Wat neem je mee op weekend met vrienden? En wat kook je?

Tips voor een lekkere trip

Wat neem je mee op weekend met vrienden? En wat kook je? Artikel

De herfst is hét ideale moment om er samen op uit te trekken. Maar wat neem je mee op zo’n gezellig én lekker weekend met de vrienden of familie? Met onze tips wordt het een geslaagde trip.

Wíé doet de boodschappen? Is er een barbecue? Wat staat er op het programma? Dat zijn vragen waar wij helaas geen antwoord op hebben. Wat we wél weten is hoe je er het lekkerste tripje van maakt. Zoals de gerechten die je kunt maken en hoeveel dan (de recepten vind je onderaan). Of wat je zeker niet mag vergeten (Choco! Kruiden!). Wat neem je mee op weekend in een vakantiehuisje met de vrienden of je familie? We sommen alles mooi op.

Wat neem je mee op weekend?

Samen rond het vuur zitten is altijd gezellig. Steeds meer weekendhuizen zijn voorzien op de nieuwe generatie hobbykoks, die graag uren bezig zijn met de perfecte cuisson van vlees, vis en groenten. Er is dan ook meestal een gasbarbecue of plancha aanwezig. Nog chiquere huizen zijn uitgerust met iets specialers, zoals een Ofyr of een echte pizzaoven. Heerlijk om na de maaltijd nog na te praten bij een smeulend vuurtje.

Altijd-goed-recepten

Ze bestaan: gerechten die iedereen lekker vindt en die geschikt zijn voor grote groepen. Denk maar aan spaghetti, lasagne en chili con carne of sin carne. Omdat het ­recepten zijn met weinig ingrediënten kun je ze aanpassen aan de grootte van de groep én aan verschillende noden.

  • Een vegetariër of veganist in het gezelschap? Geen probleem: maak een kleine portie zonder vlees.
  • Eet er iemand glutenvrij? Voorzie een aparte portie glutenvrije spaghetti of kook een extra aardappel bij de chili.
  • Lactose-intolerant? Voorzie sowieso lactosevrije kaas. Wist je dat de meeste harde oude kaassoorten geen lactose bevatten? Ze zijn dus ideaal voor vrienden of familie die geen jonge kaas mogen eten.
  • Wil je goed voorbereid zijn en heb je tijdens de week een momentje vrij? Maak een wat ingewikkelder gerecht al op voorhand en trek het vacuüm. Zo kun je het langer bewaren in de koelkast of makkelijk invriezen. Neem het mee in een koeltas en warm het au bain-marie op.

Denk na over de boodschappen

  • Altijd handig: check op voorhand waar er in de buurt een supermarkt is om je boodschappen te doen. Kijk of ze ook op zondag geopend zijn.
  • Bestel je basisboodschappen vooraf online bij een supermarkt in de buurt van je bestemming. Dan hoeft niemand op voorhand de boodschappen op te pikken en in de koffer te proppen. Je kunt je eerst installeren in het huis en daarna rustig de boodschappen oppikken.
  • Vergeet nooit een pot choco mee te nemen! Het is een lifesaver als het beleg op is de laatste ochtend… en sowieso altijd lekker.

Hoeveel is té veel?

Ben jij de gelukkige die de boodschappen mag bestellen? Hou dan zeker hier rekening mee.

  • Check twee weken op voorhand bij je reisgezelschap of er allergieën zijn. Zo heb je nog tijd genoeg om je menu aan te passen en ervoor te zorgen dat iedereen gezellig mee kan eten en niet het gevoel krijgt ‘vergeten’ te zijn.
  • Koop minder eten dan je denkt nodig te hebben om overschotten te vermijden. Je hoeft de hoeveelheden zeker niet te vermenigvuldigen als je voor veel personen kookt. Dé gouden regel: bestel zo’n 20% minder dan voor het aantal personendat mee is.
  • Controleer de apparaten. Bestel bijvoorbeeld geen tien zakjes koffiepads als je nog niet weet welke koffiemachine er staat.

Wat neem je mee op weekend: hét lijstje

Hoewel de meeste huizen tegenwoordig goed uitgerust zijn, kom je af en toe op plaatsen waar je in de schuif enkel een mesje vindt. Heb je extra plaats in de koffer, neem dan nog wat keukenspulletjes mee. Markeer ze onderaan met je initialen.

  • grote kookpot om voor veel mensen spaghetti te koken
  • vergiet om die spaghetti af te gieten
  • flessenopener
  • blikopener
  • bewaardozen voor restjes
  • afwasproduct en enkele vaatwastabletten
  • zakjes voor de vuilnisbak
  • toiletpapier en keukenrol
  • keukenhanddoeken
  • aluminiumfolie
  • krijtstift om glazen met namen te markeren, zéker als er kinderen mee zijn
  • extra koelbox, als je vermoedt dat de koelkast niet groot genoeg is
  • brood of sandwiches: handig voor hongerige kindjes die vroeg wakker zijn

Kruiden en co

Onmisbare basiskruiden waarmee je elk gerecht op smaak brengt.

  • peper en zout
  • kippenkruiden
  • spaghettikruiden
  • Provençaalse kruiden
  • bouillonblokjes
  • tabasco voor extra spice
  • En: olijfolie en azijn!

Nacho’s por favor

Het beste hapje voor een grote groep! Je hebt er amper werk aan en je kunt ze pimpen naar ieders smaak.

  • Vegans: met verse tomatenblokjes, veel verse kruiden en guacamole
  • Veggies: met gesmolten kaas en zure room
  • Meatlovers: met rul gebakken gehakt en een chilipepertje

Soep à volonté

Na een stevige wandeling kun je echt verlangen naar een warme kom soep. Kervelsoep, tomatensoep of pompoensoep to the rescue! Al je groentebouillon gebruikt, kan iedereen mee smullen. Voorzie nog enkele toppings zoals spekjes, balletjes, gerookte zalm, zure room of croutons.

Wat gebeurt er met de restjes?

Hou op het einde van het weekend een uitverkoop van de restjes. Of maak voor iedereen pakketjes die evenwaardig zijn qua budget. Winkeltje spelen was nog nooit zo leuk.

Wat neem je nog mee op weekend? Deze recepten!

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen