Meest recente artikelen

Hoeveel spaghettisaus per persoon moet je rekenen?

Altijd net genoeg

Hoeveel spaghettisaus per persoon moet je rekenen? Artikel

Te veel of te weinig eten: het is altijd vervelend. Weten hoeveel spaghettisaus per persoon je exact moet voorzien? Met dit simpele regeltje zijn al je rekenproblemen van de baan.

Diner voor twee of een feestje met veel vrienden… Je wil altijd zeker zijn dat er niemand met honger van tafel gaat. Maar je wil ook geen eten weggooien, natuurlijk. Vooral bij spaghetti bolognese zitten we vaak met de handen in het haar. Want hoeveel spaghettisaus per persoon is nu de standaard?

Hoeveel spaghettisaus per persoon? 

Als je met recepten van de Libelle Lekker-website werkt is het simpel. Bovenaan de ingrediënten lijst staat een plus- en minteken. Daarmee kun je het recept voor bolognesesaus makkelijk aanpassen aan de grootte van je gezelschap. Maar wat met je favoriete familierecept of kant-en-klare saus? Of wat als je liever bij de traiteur aanklopt? Hoeveel spaghettisaus bestel je dan per persoon?

Vertrek van de pasta

De eenvoudigste manier is vertrekken van de hoeveelheid pasta. Een doorsnee portie droge pasta is zo'n 100 gram per persoon. Voor grote eters voorzie je 125 gram ongekookte pasta, voor kinderen zo'n 80 gram.

Italiaanse recepten (of verpakkingen) vermelden vaak kleinere porties. Dat komt omdat pasta er meestal een voorgerecht is. Serveer je een Italiaans meergangenmenu, ga dan ook voor die kleinere hoeveelheid.

Hoeveel spaghettisaus reken je per persoon? 

Stel dat je gaat voor 100 gram pasta per persoon, hoeveel spaghettisaus moet er dan bij? De vaste regel is: het gewicht van de pasta maal twee. Dus: 100 gram pasta per persoon wil zeggen dat je 200 gram saus moet voorzien.

Het recept voor spaghettisaus voor vier personen bevat vaak 500 gram gehakt, 400 gram tomatenblokjes en nog wat extra ingrediënten. Grofweg kom je ook dan uit op 200 gram spaghettisaus per persoon.

Te weinig saus?

Hoeveel spaghettisaus je bij je pasta wil, hangt natuurlijk ook af van persoon per persoon. Sommigen vinden de saus belangrijker dan de pasta, en omgekeerd. Zit je aan tafel met echte sauseters, dan kun je gerust meer saus maken. Mik dan op 250 à 300 gram saus per persoon. Met een restje saus kun je trouwens nog veel lekkere dingen klaarmaken.

Te veel saus?

Te veel spaghettisaus bestaat niet. De bereiding leent zich uitstekend voor de diepvries. Meng je de saus met de pasta voor het opdienen dan kun je ze uiteraard niet meer apart invriezen.

Hou je niet van ontdooide pasta maar wil je niets weggooien? Dan kun je voor het serveren een deel van de ongekookte pasta en de saus apart houden. Hou de saus en het kookwater warm. Ziet het ernaaruit dat je gasten nog 'ns willen opscheppen dan is die extra pasta snel gekookt.

Nog enkele tips

Zin in bolognesesaus? Probeer eens deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen