Meest recente artikelen

Is gedroogd fruit gezonder dan snoep?

Heerlijk zoet

Is gedroogd fruit gezonder dan snoep? Artikel

Gedroogd fruit is lekker zoet en een echte verwennerij. Is het gezonder dan snoep of kies je toch beter voor een vers stukje fruit? Wij zochten het voor je uit.

Gedroogd fruit bewaart veel langer dan vers fruit en is intenser van smaak. Hoe komt dat? Vocht zorgt voor rotting. Als je fruit droogt, verdwijnt een groot deel van het water. Daardoor verschrompelt de vrucht en wordt ze veel kleiner. Vergelijk maar eens een verse druif met een rozijn. Omdat de vrucht verkleint, wordt de smaak veel sterker en zoeter. Ideaal om salades, couscous of kazen wat extra punch te geven.

Is het gezond?

Gedroogd fruit is zeker gezonder dan snoep, maar vers fruit bevat wel meer vitamine C en B1. Omdat gedroogd fruit veel kleiner is dan vers fruit, ben je minder snel verzadigd en heb je de neiging om er meer van te eten. Daardoor krijg je uiteindelijk meer suikers en calorieën binnen dan bij vers fruit. Soms wordt er zelfs nog extra suiker toegevoegd aan gedroogd fruit om het meer te laten glimmen.

Fris kleurtje

Om gedroogd fruit langer te kunnen bewaren, wordt er soms een kleine dosis zwavel toegevoegd. Dat doodt bacteriën en insecten. De stof zorgt er ook voor dat de kleur van bijvoorbeeld abrikozen mooi fris blijft. In kleine hoeveelheden kan zwavel geen kwaad, maar controleer altijd de verpakking als je allergisch bent. Biologische winkels verkopen normaliter ongezwaveld gedroogd fruit. Daardoor zijn de vruchtjes vaak wat bruiner van kleur.

Boordevol energie

Omdat gedroogd fruit veel kleiner is, bevat het in verhouding veel meer fruitsuikers. Daardoor zijn deze compacte energiebommetjes ideaal als snack tijdens het joggen of wandelen in de bergen.

Aan de slag met gedroogd fruit

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen