Meest recente artikelen

14 ingrediënten die je beter altijd in de koelkast hebt

Het geheim van magische kookkunst

14 ingrediënten die je beter altijd in de koelkast hebt Artikel

Er zijn koks die zelfs met een bijna-lege koelkast wonderen kunnen verrichten. Hun geheim? Een aantal veelzijdige ingrediënten hebben ze standaard in huis. Spurt dus snel naar de winkel voor deze 14 ingrediënten die je beter altijd in de koelkast hebt.

Er zijn een aantal ingrediënten die beter altijd in je voorraadkast hebt. Denk aan pasta, rijst, bonen en andere conserven. Wil je die omtoveren in een smakelijk gerecht? Dan ben je aangewezen op de inhoud van je ijskast. Gelukkig zijn er enkele veelzijdige smaakmakers die zelfs van het saaiste pastagerecht een ware smaakbom maken en die je dus best altijd in de koelkast hebt zitten.

Altijd in de koelkast: deze ingrediënten heb je best permanent in huis

Sojasaus

Met sojasaus kun je veel meer doen dan wokken of sushi dippen. De saus brengt ook heel wat andere recepten op smaak. Je geeft er bijvoorbeeld vleesgerechten, sauzen, marinades of soepjes extra punch mee.

Kaas

Goed verpakt blijven harde kazen lang goed in de koelkast. Denk aan parmezaan of gruyère. Ook gezouten vlees kun je lang bewaren. Ham en spek passen bovendien in veel gerechten. Wil je maar één kaas inslaan? Kies dan voor parmezaan. Die kaas is ideaal om pasta's op smaak te brengen. Het is bovendien ook een smakelijke topping voor veel andere schotels.

Eieren

Eieren zijn superveelzijdig en ze kunnen op elk moment van de dag. Met soldaatjes als ontbijt? In de quiche voor je lunch? Of liever in gebakken rijst voor het avondeten? En dan vergeten we alle bakprojectjes nog… Bewaar zeker ook enkele hardgekookte eitjes. Lekker als snack of in een snelle eiersalade.

Appels en citrusvruchten

Vers fruit bewaren is soms een ware wetenschap. Appels en citrusvruchten blijven gelukkig wél lang goed in de koelkast. Citrusvruchten worden vaak gebruikt in recepten. In dressings, marinades en cocktails, bijvoorbeeld. Ook veel andere gerechten vragen om een scheutje limoen- of citroensap.

Yoghurt en plattekaas

Yoghurt, plattekaas en cottagecheese zijn doorgaans lang houdbaar. Ze zijn makkelijk voor het ontbijt of als tussendoortje. Ze dienen ook als ingrediënt in andere gerechten, van pannenkoeken tot sauzen. Griekse yoghurt of skyr is daarnaast een prima slanke vervanger van zure room.

Boter

Veel chefs willen geen surrogaat voor het klontje boter in hun recepten. Van vlees tot gebak: echte boter geeft altijd iets extra's. Het vetgehalte zorgt ervoor dat je boter lang koel kunt bewaren. Prima dus om altijd in de koelkast te hebben. Je kunt boter ook in kleine porties invriezen.

Mosterd

De kans is groot dat er een pot mosterd in je koelkast staat. Het goedje is natuurlijk onmisbaar bij hamburgers en hotdogs. Je kunt er ook een vinaigrette mee op smaak brengen. Mosterd is trouwens hét geheime ingrediënt voor een lekkere macaroni met kaas. De saus is bovendien heerlijk bij verschillende soorten boterhambeleg.

Currypasta

Klaar om de restjes in je koelkast op te ruimen? Dankzij currypasta maak je van een variatie aan ingrediënten een smaakvol gerecht. Door de groentjes erin aan te bakken, vormen ze een mooi smaakgeheel.

Chilipepertjes

Ze zijn lekker rauw, in een slaatje, en ook stoofschotels en sauzen geven ze extra pit. Zelfs diepvriespizza til je naar een ander niveau met verse pepertjes.

Ingemaakte groenten

Hou altijd wat plaats vrij voor ingemaakte groenten. Van augurkjes en uitjes tot wortelen en rode biet… Ze zijn niet alleen lekker, ze blijven ook nog eens superlang goed. Denk zeker ook eens aan kimchi. De gefermenteerde kool is niet langer voorbehouden voor Koreaanse gerechten. Zo is kimchi lekker als hapje en combineert het goed met een eitje.

Tomatensaus

Met tomatensaus maak je meer dan alleen bolognese of pizza. De Italiaanse klassieker komt ook in andere keukens goed tot z'n recht. De saus leent zich als ingrediënt voor tikka masala, chili of onze traditionele balletjes. Ze kan zelfs de fles ketchup in je koelkastdeur vervangen. Een saus op groentebasis blijft trouwens langer fris dan bereidingen met vlees.

Verse kruiden

Verse kruiden zijn een verbetering voor elk gerecht. Peterselie, lente-uitjes, koriander, basilicum, munt… Ze worden in zo veel gerechten gebruikt dat ze onmisbaar geworden zijn. Durf zeker ook te experimenteren.

Kip

Rauwe kip is helaas niet lang houdbaar. Hou toch steeds wat bereide kip achter de hand. Met het ingrediënt fiks je de beste lunches en slaatjes. Kip past ook in tortilla's, ovenschotels en pasta's. Vegetariër? Met tofu kun je vergelijkbare kanten uit.

Kippenbouillon

Kippenbouillon is een smaakmaker voor heel veel gerechten. Denk aan paella, soepen, gestoofde groenten… Zelfgemaakte kippenbouillon is arbeidsintensiever dan prefab uit een potje, maar toch is het absoluut de moeite waard. De smaak verschilt enorm en kan je maaltijd echt naar een hoger niveau tillen.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen