Meest recente artikelen

Erwtensoep: zo maak je deze klassieker

Een winterse klassieker à la Libelle Lekker

  • Deel dit artikel:
Erwtensoep: zo maak je deze klassieker Artikel

Benieuwd hoe je het best een zalige winterse erwtensoep klaarmaakt? Wij hebben de tips én de beste recepten. Easy pea-sy!

Zin in soep? Gelijk heb je! Voor deze klassieker trekken we de grens over, naar Nederland om precies te zijn. Al sinds de 16de eeuw maken ze er de beste erwtensoep en het recept is sindsdien amper veranderd. Aan de slag!

  1. Spliterwten, doperwten of kapucijners? Die vraag verdeelt een hele bevolking. Spliterwten geven het beste resultaat, omdat je ze helemaal kapot kunt koken. Neem dus 500 gram gedroogde spliterwten en laat die 1 nacht weken in water.
  2. Stoof 2 grote uien, 2 preiwitten en 2 selderstengels aan in een flinke klont boter. (Hou je het liever vegan? Gebruik dan olijfolie.) Stoof even aan en voeg dan de spliterwten toe. Doe er 1 laurierblaadje en enkele takjes tijm bij. Overgiet met 2,5 liter water.
  3. Het lijkt misschien veel water, maar de soep moet echt wel een lange tijd opstaan. Een groot deel van het water verdampt dus. Omdat de spliterwten kapot worden gekookt, zorgt dat voor een mooie binding met het water. Voeg 2 blokjes groentebouillon toe (of maak je bouillon zelf) en laat de soep minstens 2 uur sudderen (langer mag ook).
  4. Verwijder de kruiden en mix de soep glad. Nu ja, glad … Als je de spliterwten mixt, merk je al snel dat er een dikke erwtensoep ontstaat. Je moet er je lepel in kunnen rechtzetten. Valt de lepel om, dan mag je de soep nog wat verder later inkoken. Kruid met peper en zout. Serveer met in olijfolie gebakken croutons.

3 x anders

Met vlees

Niet vegan, wél klassiek: meestal worden er nog spek en schijfjes rookworst aan de erwtensoep toegevoegd.

Met wat luxe

Maak er een echt feestgerecht van met stukjes krokante chorizo, chorizo-olie en fijngesneden munt.

Met traditie

Geef er getoast roggebrood met oude kaas bij om de échte middeleeuwse erwtensoep te proeven.

Zelf uitproberen

En, welke variant maak jij? Een pittig erwtensoepje, eentje met groentechips of een extra snelle versie? Aan jou de keuze.

 

Andere winterse soepjes

Erwtensoep is ‘n typische winterwarmer, maar ook deze soepen doen het goed bij temperaturen onder het vriespunt.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook:

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen