Low carb eten is al jarenlang aanwezig in de dieetwereld, maar sinds kort is het éxtra populair geworden. We zochten uit wat de principes precies zijn en schotelen je enkele heerlijke koolhydraatarme recepten voor.
Wat is het principe?
Wie low carb of koolhydraatarm eet, beperkt de inname van koolhydraten. Je kunt er streng of minder streng in gaan, maar het principe blijft hetzelfde: je beperkt de eenvoudige koolhydraten.
Eenvoudige koolhydraten
Eenvoudige koolhydraten vind je bijvoorbeeld in suikers, pasta, bloem, brood, rijst en aardappelen. Die enkelvoudige koolhydraten hebben de grootste invloed op je suikerspiegel. Ze worden snel opgenomen door je lichaam, doen je insuline stijgen en worden omgezet in vet. Door er veel van te eten, slaat je lichaam dus meer vet op.
Complexe koolhydraten
Complexe koolhydraten uit voedingsstoffen met veel vezels, zoals fruit, groenten, noten, zaden en peulvruchten komen veel langzamer in je bloedbaan terecht. Resultaat: je voelt je langer verzadigd, eet er minder van en komt minder snel bij. Kies dus liever voor deze complexe koolhydraten. Wie minder snelle koolhydraten eet, krijgt meestal ook minder calorieën binnen.
Tips
- Zorg ervoor dat je wél nog genoeg eiwitten en gezonde vetten eet. Voeg dus gerust wat eiwitrijke producten aan je maaltijden toe en eet kip, vis, eieren of proteïnerijke zuivel zoals Griekse yoghurt. Ook af en toe een avocado of wat noten kunnen best.
- Sla het ontbijt niet over, maar kies voor havermout of Griekse yoghurt met fruit, een eitje en af en toe een volkoren boterham met mager beleg zoals kipfilet.
Arm aan koolhydraten, maar rijk aan smaak
Wat dacht je van deze heerlijke recepten?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!