Meest recente artikelen

Hoeveel noten mag je per dag eten?

En welke noten zijn lief voor je lijn?

Hoeveel noten mag je per dag eten? Artikel

Dat noten goed voor je zijn, staat buiten kijf. Maar ze bevatten ook wel een pak calorieën. Hoeveel noten eet je idealiter per dag om van de gezondheidsvoordelen te profiteren én je lijn te behouden, en welke noten eet je best als je slank wilt blijven? Wij zochten het uit.

Hoeveel noten mag je per dag eten?

Algemeen wordt aangenomen dat je idealiter zo'n 30 gram noten per dag eet. Dat lijkt misschien weinig, maar eigenlijk komen er heel wat mensen niet aan die hoeveelheid! Hoeveel noten moet je nu precies eten om aan die kaap van 30 gram te komen?

 • Walnoten: 10 halve noten
 • Amandelen: zo'n 20 stuks
 • Cashewnoten: zo'n 20 stuks
 • Pistachenoten: zo'n 60 (!) stuks

Als je niet graag pure noten eet, of je weet dat bovenstaande hoeveelheden niet meteen haalbaar zijn voor je, dan kun je noten ook in je dagelijkse maaltijden verwerken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Nootjes in je yoghurt
 • (Gehakte) noten als crunchy toets op je salade
 • Bakken met amandelmeel
 • Zelfgemaakte notenpasta op je boterham

Waarom zijn noten eigenlijk zo gezond?

Noten zitten boordevol goede vetten die slechte cholesterol doen dalen. Ze zijn een stevige bron van vezels en voorzien je van voedingsstoffen zoals magnesium en ijzer. Bovendien bevatten ze een grote hoeveelheid antioxidanten.

Waarom Sandra Bekkari óók helemaal nuts is op noten, lees je in dit artikel.

Voor welke noten kies je best als je slank wilt blijven?

Hoewel je je niet mag blindstaren op calorieën alleen, is het wel een feit dat ook gezonde vetten – als je ermee overdrijft – dikmakers kunnen zijn. Hieronder vind je de top 5 van de noten die het laagste aantal calorieën bevatten:

 1. Cashewnoten
  175 kcal/30 g
 2. Pistachenoten
  180 kcal/30 g
 3. Amandelen
  183 kcal/30 g
 4. Pinda's (al zijn pinda's technisch gezien peulvruchten – een leuk quizweetje!)
  187 kcal/30 g
 5. Hazelnoten
  200 kcal/30 g

Of je nu enkel nog cashewnoten mag eten? Natuurlijk niet! Probeer zoveel mogelijk nootsoorten te mengen, want elke soort heeft z'n eigen gezondheidsvoordelen. Ga natuurlijk wél voor de ongezouten, ongebrande soort.

Gezonde recepten met noten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen