Meest recente artikelen

Het koolhydraatarm dieet: wat is dat en wat kun je eten?

Tips voor een low carb levensstijl

Het koolhydraatarm dieet: wat is dat en wat kun je eten? dossier

Je hebt vast wel eens gehoord over het koolhydraatarm dieet of low carb eten. Maar wat betekent dat eigenlijk, koolhydraatarm eten? In dit dossier leggen we het uit én kun je recepten vinden die passen in deze levensstijl.

Wie een koolhydraatarm dieet volgt, beperkt de inname van koolhydraten en eet in verhouding meer eiwitten en vetten. Dit kan om verschillende redenen zijn:

  • om de bloedsuikerwaarden te verbeteren,
  • om af te vallen,
  • of vanuit de idee dat producten met veel koolhydraten minder gezond zouden zijn.

Hoe werkt zo’n koolhydraatarm dieet?

Er wordt vooral gefocust op het eten van minder eenvoudige koolhydraten. Deze haal je bijvoorbeeld uit brood, pasta, rijst of aardappelen. Eenvoudige koolhydraten worden snel verteerd door het lichaam, zorgen voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel en een teveel wordt omgezet in vet. Daarnaast wordt het eten van complexe koolhydraten gepromoot. Deze haal je uit groenten en fruit, noten en zaden en peulvruchten. Complexe koolhydraten komen langzamer in je bloed terecht en zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft en er minder van eet. Bekende koolhydraatarme diëten zijn o.a. het Atkinsdieet, het Dukandieet, het South Beach dieet maar ook bijvoorbeeld het ketodieet, wat een strenge vorm van koolhydraatarm eten is.

Zoals alle diëten heeft het koolhydraatarm dieet voor- en nadelen. We zetten ze hieronder voor je op een rij, én laten je kennismaken met wat recepten uit de koolhydraatarme keuken.

Gezond eten

In dit dossier willen wij je uitgebreid bijpraten over koolhydraatarm eten. Zo kun je goed geïnformeerd zelf oordelen of dit iets voor jou is of toch niet.

Ben je op zoek naar een dieet om op een snelle manier af te vallen? Dan ben je bij Libelle Lekker aan het verkeerde adres. Gezond eten, dat is waar wij voor staan. En gezond eten, dat is voor ons alles (met mate) mogen eten zonder beperkingen of schuldgevoel, maar wel met aandacht voor gezonde ingrediënten en bereidingswijzen én zo nu en dan ook een lekker verwennerijtje. Want genieten van het leven is óók belangrijk om je goed te voelen.

Libelle Lekker, dat zijn geen poedertjes, pakjes of sapjes maar écht eten, huisbereid en volgens de seizoenen, als gezonde brandstof voor je lichaam. Zelf koken, dus. Moeilijk hoeft dat niet te zijn: op onze website vind je altijd wel een recept dat bij jou past. Ook al ben je misschien geen keukenprinses of heb je weinig tijd, bij Libelle Lekker vind je altijd inspiratie om gezond te eten en te koken voor jezelf en voor je gezin, je hele leven lang.

Bovendien bieden we je ook heel wat tips over hoe je met kleine aanpassingen in je levensstijl goede gewoontes in de hand kunt werken. We volgen hiervoor zo veel mogelijk de richtlijnen uit de nieuwe voedingsdriehoek.

Volg Libelle Lekker op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Ga aan de slag met deze koolhydraatarme recepten

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen