Meest recente artikelen

Maak deze dingen klaar op zondag en eet heel de week moeiteloos gezond

Elke dag gezond smullen zonder erbij na te denken

Maak deze dingen klaar op zondag en eet heel de week moeiteloos gezond Artikel

Heb jij het te druk om elke weekavond opnieuw een gezonde maaltijd op tafel te zetten? Met een beetje extra werk op zondag wordt dat nochtans een makkie! Wij vertellen je hoe je 't aanpakt.

Dat mealpreppen een topidee is, weet je ondertussen al. Met enkele uurtjes weekendwerk kun je jezelf en je gezin heel de week van ‘s ochtends tot ‘s avonds voorzien van gezond én lekker eten. Stapel je voorbereidde maaltijden netjes op elkaar in de koelkast en eet heel de week gezond. Ben je er klaar voor? 3, 2, 1, go!

Ontbijt

Je hebt twee soorten ontbijters: zij die er rustig voor gaan zitten en zij die het liefst onderweg naar school of het werk iets in hun mond stoppen. Welk type jij ook bent: we hebben het geschikte recept voor jou. Zelfgemaakte granola is altijd een topper: meng ‘m à la minute nog met wat fruit als je daar zin in hebt. Nóg makkelijker zijn overnight oats, waarbij je de ingrediënten gewoon moet mengen en een nachtje in de koelkast moet laten staan. En eet je liever snel op de trein of in de auto? Maak dan een voorraadje gezonde muffins of zelfgemaakte granola bars.

Psst: een muffinblik is trouwens jouw ideale partner in crime bij het mealpreppen. Hieronder lees je wat je ermee doet (naast muffins bakken, natuurlijk):

Lunch

Gezond lunchen is geen makkie: gekochte broodjes of slaatjes bevatten vaak een pak meer calorieën dan je zou denken, maar elke dag zelf een gevarieerde brooddoos samenstellen is ook niet eenvoudig. Gelukkig kun je met enkele slimme receptjes op zondag voor de rest van de week op twee oren slapen. Vergeet jij soms weleens om naar de bakker te gaan? Bak dan je brood zelf! ‘t Is makkelijk, overheerlijk en je huis zal zálig geuren. Als je meer zin hebt in slaatjes, raden we je aan om individuele salads in a jar te maken. Zorg er wel voor dat je dressing onderaan zit; anders wordt de rest van je ingrediënten gauw slap. En als je eens iets anders wil, probeer dan een lekkere frittata: ideaal om restjes in te verwerken.

Nog een prima lunchtip: maak op voorhand heel makkelijk lekkere kipreepjes, die je kunt verwerken in een frisse wrap, een dampend soepje of een smeuïge kipsalade voor op de boterham. Zo pak je ‘t aan:

Hoofdgerecht

Bij het mealpreppen voor het avondeten, is het vooral belangrijk om voor jezelf eens op te lijsten welke soorten voedsel je in verschillende gerechten kunt gebruiken. Geroosterde groenten zijn bijvoorbeeld lekker op zich, maar ook in een lasagne of in een quiche. Ook met gekookte of gestoomde aardappelen kun je alle kanten uit: maak er een puree van, bak ze of vul ze op. Heel weinig tijd deze week? Geen zorgen: koop een gebraden kip; die kun je ook in tal van warme én koude gerechten verwerken.

Tussendoortjes

Een lekker tien- of vieruurtje mag ook niet ontbreken, natuurlijk! Ook gezonde snacks tijdens de week kun je in ‘t weekend perfect voorbereiden. Als je groentjes snijdt, kies dan voor harde soorten zoals radijsjes en wortelen: die worden niet zo snel slap. Bewaar ze in een papieren zak (of nog beter: in een luchtdichte doos) in de groentelade van de koelkast. Nog wat tijd over op zondag? Maak er dan meteen ook een dip of verse hummus bij. En als je snoepers in ‘t gezin hebt, kun je knapperige appelringetjes drogen, of helemaal zelf granola bars maken. Smullen! En dan zouden we dé topper der toppers nog vergeten: soep! Maak op zondag een grote pot klaar, en schep een tas in wanneer je er zin in hebt. Gezond én hartverwarmend.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen